Martisoare din lana impaslita pentru incepatori – explicatii pas cu pas
Am descoperit impaslirea lanei anul acesta, datorita fetitei mele, care invata la scoala sa lucreze cu lana. De ani de zile admir obiectele din lana impaslita, mi se pare de o frumusete magica, dar mereu am crezut ca sunt extrem de complicat de facut.
Fara sa fie usor de realizat (mai ales cele de complexitate ridicata), impaslirea lanei este o activitate usoara pentru modelele simple. Iar pentru mine s-a dovedit o activitate terapeutica, mai eficienta chiar decat tricotatul.
Pentru a incepe, trebuie sa aveti lana si ac special de impaslit. Acesta vine in mai multe grosimi si pentru ca se rupe usor, mai ales la incepatori, va recomand sa il folositi pe cel mediu. Acul special de impaslit are mici zimti care ajuta lana sa se impasleasca. Puteti sa lucrati si cu un maner special de lemn (il vedeti in poza), in care puteti prinde 1-4 ace. Natalia insa mi-a zis ca prefera sa lucreze direct cu acul, probabil si pentru ca obiectele erau de mici dimensiuni.
La inceput si noi am lucrat pe un simplu burete de bucatarie, dar ulterior am luat un burete special pentru impaslirea lanei (de o consistenta diferita si mai rezistenta).
Cred ca cea mai usoara si sigura metoda pentru a realiza forme simple este aceea de a folosi forme de decupat. Noi am folosit forme de la seturile vechi de plastilina, dar si forme de decupat aluat de prajituri.
Dupa impaslirea lanei in forma, detaliile sunt mai usor de adaugat, dar munca este mai migaloasa. Mai ales la dimensiunea mica la care a lucrat Natalia pentru Martisoare, se folosesc cantitati mici de lana, dar e nevoie de multa rabdare ca modelele sa prinda viata. 

Impaslirea lanei poate fi o forma de relaxare creativa, cu ajutorul careia sa puteti crea mici cadouri sau jucarii. Materialele naturale fac ca activitatea aceasta sa aiba o energie aparte! 

Materialele necesare le gasiti aici. Veti gasi ace speciale, suporturi de burete sau pasla si lana pe care am folosit-o si noi pentru aceste Martisoare.

Martisor-floare in forma de taiat

Asa cum va spuneam mai sus, cea mai simpla metoda de a impasli lana este in forme de decupat. Puteti folosi forme de la prajituri sau de la plastilina.

Luati o bucata mica de lana din punga. Lana impaslita se va restrange in volum, deci va trebui sa luati o bucata un pic mai mare decat forma.

Desfaceti firele de lana unele de altele si apoi puneti-le in forma aleasa.

Intepati lana in mod repetat, pe toata suprafata formei de decupat. Este bine sa faceti aceste intepaturi din unghiuri diferite: atat de la 90 de grade (de sus in jos), cat si din unghi de 45 de grade, atat de la stanga spre dreapta, cat si de la dreapta spre stanga.
Periodic, intoarceti lana de pe o parte pe alta.

Dupa un timp, lana va lua forma dorita si va deveni mai tare.

Din acest moment puteti aadaauga detaliile. Adaugati cateva fire de lana pentru a crea modelul dorit. Nu exista reguli si nici nu prea aveti ce sa gresiti! Aceasta este frumusetea acestei activitati!

La final am mai adaugat si putina lana galbena, pentru a da si mai multa culoare micutului Martisor.

Vedeti aici mai multe exemple de flori. Cea roz si albastra au fost primele lucrusoare impaslite de Natalia si apoi a inceput sa prinda curaj si sa lucreze mai colorat.

Martisoare din lana impaslita pentru incepatori – explicatii pas cu pas

Martisor – fluturas in forma de decupat

Si la acest Martisor am urmat pasii explicati putin mai sus, la floare.

Cand lana s-a impaslit, Natalia a adaugat putina lana albastra pe margini: a desfacut cateva fire de lana, le-a rulat usor intre degete, sa le dea o forma de snur si apoi le-a prins pe maarginile fluturasului.

Apoi a adaugat doua bulinute galbene.
Corpul fluturasului l-a facut tot din putinaa lana galbena: a impaslit usor o mica forma cilindrica, lasand libera o parte. Forma cilindrica a prins-o de mijlocul fluturasului – corpul – iar partea de sus a rulat-o in antenute.

Martisoare din lana impaslita pentru incepatori – explicatii pas cu pas

Martisor Buburuza

Natalia si-a dorit foarte mult sa isi faca un Martisor in forma de buburuza. Acest Martisor este diferit pentru ca este realizat liber, fara o forma predefinita.

Primul pas a fost sa ia o bucata de lana pe care a pregatit-o pentru a o prinde in un nod.

Nodul acesta urma sa fie corpul buburuzei si astfel a avut un punct de inceput si i-a fost mai usor sa creeze o biluta rotunda.

Multe intepaturi de ac pentru a ajunge usor la forma dorita.

Corpul buburuzei incepe sa prinda viata! 🙂 E nevoie de multa rabdare si de sute de intepaturi de ac, pe toate partile bilutei de lana.
Cand corpul rosu este gata, Natalia a facut capsorul negru urmand aceasi pasi: un mic nod, impaslit cu rabdare si apoi prin cateva intepaturi repetate, prins de corp. Pentru a mentine marginile distincte si clare, intepaturile de ac trebuie sa fie cat mai ordonate.

Inainte sa adauge ochisorii, Natalia a facut doua mici gauri in lana neagra. Astfel incat s-a asigurat ca sunt in pozitia corecta si sunt de aproximativ aceasi dimensiune. A rulat cu degetele doua mici bilute de lana alba si apoi le-a fixat cu cateva intepaturi de ac in gaurile pregatite.

La fel a pregatit si dunga neagra de pe spate, cat si petele de pe spatele buburuzei. vedeti in aceasta imagine gaurile pregatite cu acul, in care a bagat mici bilute de lana neagra, pe care ulterior le-a fixat cu cateva intepaturi de ac.
Pentru a da un plus de personalitate buburuzei ei, i-a pus si obrajori si gurita 🙂

De ce sa incurajati copiii sa invete impaslirea lanei?
Ca parinte, privind din exterior, una din cele mai mari provocari ale impaslirii este rabdarea. E nevoie de sute de intepaturi ca forma sa prinda contur. Natalia a pufait si a bombanit uneori, mai ales la inceput, dar cu cat a inceput sa faca mai multe modele, cu atat a inteles ca e nevoie de rabdare pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Cand lana e impaslita, adaugarea detaliilor necesita atentie si finete (mai ales la aceste mini-dimensiuni, de Martisor).
Lana impaslita incurajeaza imaginatia si are o energie aparte. Prin intepaturile repetate, inveti ca nu e nevoie ca fiecare miscare sa fie perfecta. Dar prin repetitie si cu rezilienta poti ajunge la rezultate uimitoare!

Articol realizat cu sprijinul profiart.ro

Despre magazinele ProfiArt

Vei găsi în magazinele ProfiArt tot ce îți dorești pentru proiecte handmade și craft, dar și materiale dedicate tehnicilor de pictură și grafică. Dacă vrei să încerci un nou hobby, te poți inspira din oferta lor de pictură pe numere, seturi de macrame și string art, kituri de lumânări handmade dar și broderie, pictura pe numere, culori pentru pouring art, pictura pe textile sau pe sticlă. Pentru cei mici există o varietate mare de creioane colorate, carioci și markere, acuarele pentru copii, guașe dar și seturi și jocuri care au ca obiectiv dezvoltarea creativității.

ProfiArt este o companie 100% românească și reprezintă cel mai mare lanț de magazine de artă & hobby din București, cu șase magazine fizice: ProfiArt Griviței, ProfiArt Mihai Bravu, ProfiArt Ion Mihalache, ProfiArt ParkLake, ProfiArt Sun și ProfiArt AFI Cotroceni. În plus, ai la dispoziție și un magazin online de artă și hobby, cu livrare națională.