Desi gradina se afla in acest moment sub un strat gros de zapada, prognoza meteo anunta caldura in zilele urmatoare (chiar si 17 grade peste o saptamana!), deci incep sa ma gandesc serios la ce am de lucru in gradina in aceasta primavara.
Iata o lista cu ce am eu in plan:
1. Pregatirea solului
Zapada asta a venit la fix! Cand se va topi, va uda solul si il va face perfect pentru lucrarile de primavara. Dupa ce se va topi zapada vreau sa vad ce stricaciuni a facut gerul, desi am acoperit lalele, zambilele si narcisele deja rasarite. Apoi ar mai urma:
– indepartarea buruienilor crescute din toamna pana acum (mai ales ca a fost o iarna calda) – daca le indepartezi acum, inainte sa se extinda, iti va fi mai usor peste vara.
– sapat putin, afanat pamantul si nivelat
*din pacate eu nu am in acest an, dar daca aveti cumva compost, acum e momentul sa il adaugati in sol si sa acoperiti gradina cu o folie de plastic pentru a mentine caldura si pentru a pregati straturile pentru semanat, mentinandu-le mai calde si mai uscate.
*pe straturile de flori, dupa ce ati scos buruienile, puneti ziare in jurul florilor si peste ziare un strat de compost proaspat. Astfel, aveti asigurata o gradina fara buruieni pentru un timp indelungat si cu un aspect foarte ingrijit.
2. Incepe plantarea majoritatii semintelor.
– daca vremea permite si pamantul nu este prea ud, puteti incepe de pe la jumatatea lunii sa plantati unele seminte, precum cele de salata, varza, spanac, ridichi, morcovi sau sfecla
– poti planta arpagicul
– in casa sau sera, poti incepe sa plantezi si castravetii sau vinetele, rosii, ardei, broccoli, conopida sau plantele aromatice – patrunjel, busuioc, chives, cimbru, oregano etc.
*am vazut in ultimii ani ca devin tot mai populara varianta de strat inaltat si acoperit cu folie solar, care fie e intinsa pur si simplu peste strat si prinsa in marginile de lemn, fie este pusa peste panouri de gard, care fac astfel accesul mai usor dar ofera si posibilitatea de a-l ridica in zilele calduroase si de a-l pune cu usurinta inapoi seara.
– dupa mijlocul lunii (sau dupa 17 martie, de Alexii), poti incepe sa plantezi mazarea si cartofii
3. Toaletarea copacilor
Este ultima ocazie cand va mai puteti ocupa de acest aspect, pentru ca martie pune capat perioadei de iarna.
4. Fertilizeaza tufisurile de fructe cu compost sau ingrasamant organic
5. Curata gradina de flori – indeparteaza orice urme de plante uscate sau – daca e cazul – inghetate.
6. Tunde sau divide plantele perene (de exemplu crizantemele, tufisurile decorative, bambusul etc)
7. Planteaza bulbi de vara, precum bulbii de dalie si de gladiole.