Mancarea la drum lung: idei pentru a avea gustari delicioase si sanatoase chiar si in masina
In curand este vara si incepe sezonul vacantelor. Fara sa fie singura perioada din an cand facem drumuri lungi cu masina, in general in anotimpul cald facem cele mai lungi drumuri, plecand in concedii sau sa vizitam diferite obiective.
Una dintre marile batai de cap pe care le am cand stiu ca trebuie sa pregatesc un drum lung cu masina este cea legata de mancare. Pentru adulti poate e mai simplu, dar cand ai copii lucrurile se complica. Si nu stiu cum e la voi, dar copiilor mei li se deschide apetitul in masina si mananca mult peste medie. De aceea, m-am obisnuit sa plec la drum pregatita.
De multe ori, pregateam de mancare doar pentru ei. Dar dupa ce am patit-o de cateva ori sa nu avem unde sa oprim sa mancam, am descoperit cat de bine este sa avem si noi, adultii, cate un pachetel cu mancare buna!
Adevarul este ca mancarea pusa la pachet pentru un drum lung cu masina, poate avea numeroase beneficii. Unul din aspectele mele preferate este faptul ca este mult mai sanatoasa decat variantele pe care le gasesti in benzinarii. Si este cu atat mai utila cand tii un anumit regim sau ai diverse intolerante sau alergii alimentare.
Din pacate, multa lumea asociaza ideea de a pune mancare la pachet pentru drumurile cu masina cu ideea de economii. Desigur, si noua ne face placere sa ne oprim sa mancam pe drum cand acest lucru este posibil si – mai ales – cand are sens. De exemplu, sa ne oprim la un restaurant care ne place sau sa ne oferim o pauza mai lunga. Dar deseori nici nu mai e vorba despre bani, ci despre lipsa unor locuri bune de mancat in drumul nostru sau pur si simplu pentru ca nu avem timp sa ne oprim atat de mult timp. Nu demult ne-am oprit in o parcare aproape pustie pe autostrada, in o zi insorita de primavara, ne-am intins putin si am mancat gustarile ce le-am pregatit de acasa. In parcare cu noi, mai era o singura masina, un mercedes glc cu o familie cu 3 copii mici. Si ei oprisera sa manance, sa plimbe copii si sa le mai consume din energie. Luand in vedere masina, ma indoiesc ca nu isi permiteau sa opreasca la restaurantele care se aflau chiar inainte de urcarea pe autostrada, dar cel mai probabil le-a fost si lor mai usor astfel.
In plus, cei ce au noroc de masini spatioase, au la dispozitie si mese. Niste prieteni de familie aveau acum cativa ani un mercedes vito si imi amintesc ce fascinata am fost de masuta din interior si de posibilitatea de a sta la masa chiar si in mers! 

In ce sa luam mancare la pachet in masina?

Pentru drumurile lungi, pe timp de vara, eu am o geanta frigorifica pe care o tin in fata, la picioarele mele si in bataia suplimentara a aerului conditionat. In ea am alimentele care se pot altera mai usor si apa.
Pentru drumurile cu masina folosesc cutiute de plastic cu inchidere ermetica usoara. Le aleg de obicei pe cele cu mai multe compartimente, pentru a putea pune la pachet mai multe tipuri de gustari.
Pentru unele variante (asa cum veti vedea mai jos) si borcanele pot fi extrem de practice.

Sa zicem ca va asteapta o zi intreaga de drum cu masina. Plecati din zorii zilei si estimati ca veti ajunge in 12-14 ore la destinatie. Pun aceste ore si pentru ca acesta este timpul pe care il facem noi de obicei pana in Grecia. Dar, un alt argument puternic pentru mancarea pusa la pachet pentru drumurile lungi de masina, este si acela ca niciodata nu stii la ce sa te astepti. De exemplu, anul trecut, am mers in Bulgaria prin Serbia si la granita dintre Serbia si Bulgaria am stat aproximativ 8 ore in coloana (ore care s-au adaugat peste cele petrecute deja pe drum).
Pentru o zi petrecuta pe drum, va voi lasa mai jos cateva idei pentru fiecare masa a zilei.

Idei pentru micul dejun

Ovaz la rece (pus peste noapte) in borcanase cu inchidere ermetica
O varianta usoara si extrem de practica! Cu o seara inainte de plecare, amestecati fulgi de ovaz cu lapte (vegetal) sau iaurt, adaugati ingredientele preferate (nuci, fructe, ciocolata) si puneti borcanele la rece. Dimineata aveti la indemana in mic dejun delicios, nutritiv si care sa va dea energie pentru drum. Vedeti aici cum se face.

Sandwich lipie cu ou – umple o lipie cu omleta, branza, sunca si un pic de spanac. Ruleaza si ambaleaza in folie. Vei avea un mic dejun practic si usor de mancat chiar si in masina. 

Sandwich-uri diverse – aici nu exista limite si puteti face sandwichuri delicioase cu o multime de combinatii! Pentru a fi mancate si mai usor, le puteti pune la presa inainte. Ambalati-le doar dupa ce s-au racit complet. 

Batoane cu cereale facute in casa – o gustare pe care o puteti pregati cu cateva zile in avans!
Mai puteti adauga iaurturi de baut sau sa faceti ceai in un termos. 

Idei pentru pranz si cina
Sandwich-urile va salveaza si aici – puteti sa va ganditi la sandwichuri mai consistente, ca de exemplu un sandwich cu gratar sau snitel. Le puteti face pe felii de paine obisnuita, in chifle, paine ciabatta sau chiar si in lipie.
Salate – puteti pregati o multime de variante de salate pentru a le avea pe drum! In recipientul ales (cutii de plastic sau borcane de sticla), puneti mai intai dressingul, apoi salata si alte ingrediente (precum morcovi, fasole, naut, porumb, quinoa, orez. etc), iar la final, daca vreti, si carne taiata cubulete. Cand vreti sa serviti salata, tot ce trebuie sa faceti este sa agitati bine recipientul!


Gustari
Pe parcursul zilei puteti avea numeroase ocazii sa rontaiti cate ceva. Puteti pune la pachet multe variante de gustari sanatoase:
1. Amestecuri de nuci, alune, seminte si fructe uscate, pentru gustari rapide si usor de pregatit
2. Fructe proaspete – mere, mandarine, banane sau struguri, toate sunt variante care se pot consuma cu usurinta in masina

3. Legume proaspete – taiati bucati de morcovi, castraveti sau ardei pentru gustari sanatoase si nutritive! Puteti pregati si un micut borcan de hummus pentru a le avea alaturi. 

4. Bomboane cu curmale sau batoane cu cereale- facute cu fructe uscate si seminte (gasiti o reteta aici)

Desigur, puteti sa pregatiti adevarate mese pentru drum. Dar eu mai vrut sa ma rezum la cateva idei simple si practice, de mancare care poate fi usor de pregatit si care poate fi consumata si din mers, fara sa fie neaparat nevoie sa opriti.
Cu putina planificare, veti avea mese care sa va ofere energie si nutrienti, care sa fie sanatoase si delicioase!