Evenimentul era unul dintre cele mai importante ale anului. Inca din ajun casa era transformata, covoarele ridicate, vailingele scoase, cutitele ascutite, sorturile barbatesti scoase din dulapurile unde au stat peste an.

Dimineata ne trezeam cu noaptea in cap, pe mine ma imbracau dupa sistemul cepei (cat mai multe straturi de haine sa rezist la frig), casa era plina de rudele si vecinii veniti sa dea o mana de ajutor si era singura ocazie din an cand puteam intra cu incaltarile pline de noroi pana in sufragerie.

Barbatii se adunau deja in curte si una dintre femei le aducea pe o tava palinca fiarta, sa se incalzeasca si sa reziste zilei grele ce le statea in fata.
Barbatii mai tineri si mai puternici imobilizau porcul, iar bunicul – macelarul sef – il incaleca si aplica lovitura fatala. Bunica era singura femeie prezenta in curte in acest moment, adunand cu scrupulozitate sangele in vailing.

Eu, singurul copil, stateam gura casca. Nu priveam moartea porcului ca pe un act violent, ci pe un act absolut necesar pentru a manca toate bunatatile ce stiam ca au sa vina. Era, la o scara mai mare, reprezentarea mortilor saptamanale ale gainilor, ratelor, gastelor sau iepurilor, omorati de bunica, intr-un cadru restrans, in spatele casei.

In plus taierea porcului mai avea ceva special: era o zi in care rude si vecini lucram cot la cot. Sistemul era simplu si functiona prin rotatie. Imi placea atmosfera vesela, vanzoleala din casa si curte dar mai ales imi placea cina.
Cina, prima masa din porcul proaspat taiat, este formata dintr-un meniu fix: ciorba de tarhon cu carne de porc si carne de porc cu varza!

Imi placea momentul in care, in sfarsit, puteam sa fur fasii de soric proaspat. Cand recurgeam si la santaj emotional (seful era de obicei bunicul, de aceea victima mea era foarte usor de induplecat) pentru a mai obtine inca o bucatica, si inca una, si inca una…

Imi placea sa-l urmaresc pe bunicul cum amesteca compozitia pentru maios si veres si cum scotea carnatii din apa clocotita, alternand intre apa rece ca gheata si cea clocotita.

De aceea nu pot sa nu ma revolt cand gasesc astfel de posturi. ( va rog sa cititi cu atentie descrierea facuta Moldovei – They live like we did 100 years ago…)

Taierea porcului este pentru noi o traditie, nu un act de barbarie. Nu il facem nici din sete de sange, nici din dorinta de a chinui animalele. Nici nu sustin ca o facem pentru ca altfel nu am avea acces la carne de porc proaspata.
O facem pentru ca este un obicei, pentru ca este un obicei frumos, care pe noi ne bucura! Este o sarbatoare pentru fiecare gospodarie.

Cred ca este singurul caz in care putin imi pasa daca ne integram sau nu in civilizatie europeana.

Si mai stiu ca toti occidentali care au participat alaturi de familia mea la acest „macel” atat de incriminat, au fost impresionati, au mancat bine si s-au distrat copios.