Lista produselor din care imi fac stoc pentru situatii de urgenta (pene prelungite de curent, conditii meteo nefavorabile)

Am mai scris in trecut pe blog ca am in mine o inclinatie de a ma pregati in caz de perioade dificile. Nu zic dezastre, pentru ca nu ma gandesc asa de departe, ci doar perioade in care apar anumite probleme din motive ce nu depind de noi.
Aceasta inclinatie mi-a fost accentuata si de faptul ca in 2017, in urma unei furtuni, am stat 5 zile fara electricitate – si doar cand stai atatea zile fara curent iti dai seama cat de dependenti suntem de asta.
In decembrie 2018 am avut un cod portocaliu de ninsori, care a dus la o noua pana de curent majora in judet, dar de data aceasta noi am fost norocosi si doar am stat acasa cateva zile, pana s-a putut circula.
Acum citesc la stiri ca noi pene extinse de curent au aparut in sudul tarii, ca urmare a ploii inghetate din ultimele zile.

Deci oricat am vrea sa spunem “asta nu mi se poate intampla mie”, realitatea este ca se poate intampla oricand, mai ales de cand vremea e atat de capricioasa.

Dupa furtuna din 2017 noi ne-am luat un generator, dar la pana de curent din decembrie 2018 nici oamenii cu generatoare nu au fost mai pregatiti pentru ca nu aveau de unde sa isi cumpere combustibil!

Noi am incercat sa gasim cateva variante la problemele acestea majore, dar dincolo de ele, ramane pregatirea detaliilor – in special hrana si produsele de igiena. Avantajul la acestea este ca nu e nevoie sa faceti o investitie speciala, asa cum e cazul unui generator. Pur si simplu, cumparati o cantitate mai mare, de rezerva, din categoriile de alimente sau produse care v-ar fi utile in cazul in care nu aveti electricitate sau nu puteti parasi locuinta pentru cateva zile.

APA POTABILA
Am mereu in casa minim doua baxuri de apa (de obicei 1 de apa minerala si 1 de apa plata). Apa cat sa ne spalam putem face rost, de aceea ma asigur ca avem suficienta apa de baut. Aici va pot fi utile si filtrele de apa.
MANCAREA
Aici e important sa va ganditi cum puteti prepara mancarea. Un motiv pentru care eu nu renunt la aragazul pe butelie este tocmai acesta: cand am avut penele de curent, nu am avut stresul prepararii mancarii si este si o sursa de caldura iarna. Avem mereu o butelie plina de rezerva.
Mai aveti si optiunea unui mic gratar in curte sau balcon sau o mica soba de camping.
Acum am mai multe alimente cu termen mare de valabilitate si care sunt greu perisabilen (sau deloc).
Printre ele enumar orezul (care e de baza, pentru ca nu are termen de expirare), pastele, fasolea, lintea, nautul. Atentie insa: e important aici sa aveti si cum sa le gatiti! Deci, in mod evident, daca aveti un aragaz electric, nici nu are sens sa va aprovizionati cu alimentele care necesita gatire.
Am un stoc de faina in casa (de obicei iau faina la 5 kg) si am in caz ca e nevoie sa fac paine. Teoretic, nu e musai sa avem paine in casa si e mai mult de lucru cu ea. Dar daca e iarna si esti fara curent (si incalzire), pornirea cuptorului poate fi o idee buna. Si macar sa pregatesti si ceva bun!
O alternativa la paine este mereu mamaliga. Deci nu trebuie sa stiti sa faceti paine sa va descurcati. Cu un kilogram de malai in casa, sigur va descurcati sa incropiti o masa simpla.
La capitolul conserve am conserve de peste, pateu, porumb, naut, fasole. Acestea sunt grozave cand nu aveti cum sa le fierbeti.
De asemenea, mentionez aici si untul de arahide si dulceturile.
Un alt aspect important este lumina.
Am un stoc serios de lumanari (pastile) si mai multe tipuri de lampase cu care sa le putem purta prin casa.
Am si doua lampi pe gaz – una de camping, robusta si foarte utila, dar si una ramasa mostenire de la strabunici si pe care chiar am folosit-o in cateva seri in care am ramas fara electricitate.
O alta varianta, ieftina si la indemana, sunt veiozele si ghirlandele cu led, care functioneaza pe baterii. Acestea au aparut pe piata in ultimii ani si sunt si frumoase, dar si extrem de utile in astfel de contexte.

Si la final, un sfat.
Nu stiu daca ati trecut prin acest fel de evenimente si va doresc nici sa nu aveti parte de ele. Chiar daca nu sunt neaparat majore, ele va pot aduce unele probleme, mai ales atunci cand suntem cu totul dependenti de electricitate sau cand nu suntem deloc pregatiti pentru asa ceva.
Totusi, daca vi se intampla, nu ezitati sa intindeti o mana de ajutor vecinilor si comunitatii din care faceti parte. Poate ce nu aveti voi, are vecinul si ce va prisoseste voua, ii lipseste lui. Cand va strangeti la un loc, lipsurile s-ar putea sa fie mult mai putine si veti trece mai usor peste perioada dificila.

sursa foto