Cand l-am nascut pe Robert, eram convinsa ca afinitatile pentru un anumit tip de jucarii sunt o trasatura influentata de societate si de marketing. De aceea, nici nu am investit in jucarii speciale de baieti. Natalia are o colectie destul de mare de jucarii neutre, asa ca am considerat ca sunt suficient de bune si pentru Robert. Desi aceasta teorie s-a adeverit pentru cuburi, lego sau puzzle-uri, cu cat crestea, Robert era tot mai atras de orice avea roti. Cand l-am vazut, candva in jurul varstei de 1 an, manevrand pe post de masinuta un carucior roz de ponei, am decis sa ii cumparam prima masinuta.
Preferinta lui pentru masinute, trenulete, avioane, elicoptere etc este evidenta si nu a fost nicidecum influentata de noi sau de mediu. As spune ca dimpotriva, din moment ce a crescut printre jucarii de fetita.
Va povestesc toate acestea pentru ca acum stiu ca exista anumite preferinte si in functie de sex, pe care nu le putem ignora si pe care este indicat sa le sprijinim, mai ales atunci cand le observam. Asadar, iata cateva categorii de jucarii preferate de baietelul meu la doi ani.
- Masinutele – nu conteaza forma, culoarea, tipul. Roti sa aiba. Am observat la el ca le prefera pe cele mai mititele, care ii incap in mana si pe care le poate duce peste tot pe unde umbla.
- Trenuletul – avem sine si trenulet cu vagoane magnetice. Jocul este foarte practic pentru ca ambii copii construiesc si de joaca cu el. Pe viitor, atat pentru copii, cat si pentru tatal lor :), vreau sa cumpar si un trenulet electric.
- Cuburile de lemn (+lego) – apreciez tare mult aceasta categorie de jucarii, atat pentru beneficiile aduse copilului si dezvoltarii sale, cat si pentru faptul ca sunt investitii pe termen lung. Acestea au fost cumparate mai ales de pe vremea cand era Natalia mica si daca de alte jucarii se plictisesc, acestea au ramas mereu la indemana lor si au fost mereu folosite.
- Figurinele – animalele domestice, salbatice, dinozaurii etc – sunt jucarii de nelipsit. Din nou, ambii mei copii le prefera mititele, sa le aranjeze si sa se joace cu ele. Si eu le prefer asa pentru ca ocupa mai putin spatiu! 🙂 Sunt jucarii practice, care pot fi integrate in numeroase jocuri si activitati.
- Jocuri de societate pentru copii – avand doi copii, incerc sa gasesc activitati pe care le pot face impreuna cu ei. Si ne plac tare jocurile de societate in care pot invata ceva si care sa ii faca sa se joace impreuna. Exista numeroase optiuni si pentru cei mititei: jocuri care ii invata animale, care ii ajuta sa faca asocieri de obiecte sau jocuri de logica.
- Puzzle-urile – de nelipsit din colectia de jucarii a oricarui copil. Pot fi simple sau cu piese care trebuie potrivite impreuna. Extrem de educative, iar copiii isi exerseaza rabdarea, indemanarea si logica.
- Unelte de jucarie – pentru ca daca ii dau ceva sa bata sau sa insurubeze, e cel mai fericit! 🙂 Si pentru ca astfel isi exerseaza indemanarea, coordonarea si dexteritatea.
- Mancare & vesela de jucarie – una din favoritele copiilor mei si unul dintre jocurile care ii fac cel mai mult sa se joace impreuna si sa colaboreze. Le place sa fie implicati atat in bucataria mea (reala), cat si in micuta lor bucatarie de jucarie, unde prepara mancaruri impreuna cu jucarii care imita produsele folosite si de noi. Este o categorie de jucarii care ar trebui sa existe in orice casa.