Cand vine vorba de reclame la jucarii, suntem bombardati cu jucarii pe baterii care canta, se invart, scot diverse sunete si chiar fac si pipi. Reclamele ne promit ca aceste jucarii ne vor invata copilul cate in lune si in stele….doar ca nu e chiar asa. Specialistii si pedagogii ne tot atrag atentia ca cei mici au nevoie de jucarii care sa le puna la lucru imaginatia si indemanarea, nu doar sa stea vrajiti si sa apese un buton.
Asadar, daca sunteti in cautarea de jucarii cu adevarat educative pentru copilul vostru, orientati-va spre cele care nu au baterii si care permit copilului sa improvizeze diverse jocuri. De exemplu, Robert are un set de lemn de stivuit, din diverse culori si forme. Piesele acelea le foloseste Natalia fie ca farfurii cand face „prajituri” sau sa construiasca mici castele printeselor ei. Dupa cum vedeti, nu doar ca se pot improviza mai multe jocuri, dar jucariile sunt mai „longevive” si nu se limiteaza la un interval scurt de timp.

Pentru ilustrarea acestui articol am folosite doar site-ul Elefant.ro, sectiunea de jucarii (pe care o gasiti aici), pentru a vedea in mod concret la ce fel de jucarii ma refer si pentru a va dovedi ca si la noi se gasesc jucarii foarte frumoase, chiar si in categoria „fara baterii”! 😉

 

 

In cele ce urmeaza, am incercat sa grupez jucariile in 3 categorii:
1. Jucarii pentru dezvoltarea logicii – ajuta la dezvoltarea cognitiva si a motricitatii fine si include jucarii de stivuit, sortat, puzzle-uri, cuburi etc.

Incercati sa alegeti jucarii care sunt colorate, care au diverse forme si texturi sau care fac sunete.

Aceasta categorie de jucarii ii ajuta sa dezvolte motricitatea fina, dexteritatea, coordonarea ochi-mana si sa isi dezvolte logica, gandirea critica si sa inteleaga legatura dintre cauza si efect.

2. Jucarii pentru dezvoltarea motricitatii – jucarii de tras, de impins, de incalecat etc
Aici orientati-va spre jucarii care incureaza copiii sa apuce obiecte, sa le rostogoleasca, sa le agite etc. La copiii mei au avut efect jucariile de impins si carucioarele pe care le puteau incarca si cu jucarii, pe care apoi le plimbau prin curte.

3. Jocul de rol – ajuta la stimularea limbajului si la dezvoltarea sociala si emotionala si include jucarii care imita obiecte de gospodarie, costume, instrumente muzicale, jucarii de plus etc.

Probabil cea mai importanta si ofertanta categorie. Cam de pe la 1.5 ani copilul incepe sa imite actiunile adultilor. Fie ca se preface ca vorbeste la telefon sau ca sterge praful, aceasta joaca simbolica este esentiala pentru dezvoltarea limbajului.