Dupa multi ani minunati de prietenie, joaca si latrat vesel, observam ca prietenul nostru incepe sa-si modifice comportamentul. Oboseste mai repede si nu mai are la fel de multa energie, este mai artagos si prefera sa doarma linistit in patul lui, nu ne mai aude cand sosim acasa sau urca scarile ceva mai greu.

Cainele senior are nevoie de acum incolo de mai multa atentie din partea noastra. Si merita toata grija noastra!

Ce inseamna caine senior?
varsta biologica a cainelui difera in functie de talie si/sau rasa. Totusi, ca regula generala, un caine este considerat senior daca depaseste varsta de 7 ani.

1. Miscarea

Cu siguranta veti dori sa mentineti un stil de viata cat mai activ. Dar cu trecerea timpului veti constata ca nici cainele vostru nu mai are aceasi energie, oboseste mai repede si sufla greu. In plus, cu trecerea timpului, devine tot mai sensibil si la temperaturi extreme – va suporta mai greu frigul sau caldura excesiva.
De aceea este de preferat sa il plimbati fara sa il fortati si sa luati pauze ori de cate ori observati ca oboseste.

Dorinta suprema a cainelui este insa sa ne faca pe plac, de aceea probabil nu va refuza sa faca aport (e jocul lui preferat pana la urma!) sau sa alerge cu noi (daca l-ati obisnuit sa faceti jogging impreuna). Tocmai din acest motiv voi trebuie sa deveniti mai atenti si sa-l menajati.

Daca timpul sau varsta tot mai inaintata nu mai permit iesiri indelungate incercati sa va jucati cu el si in casa. Totusi mentineti joaca pe zonele acoperite cu covor pentru ca, o data cu trecerea timpului, cainele va aluneca mai usor si poate sa se accidenteze!

2. Toaleta

Toaletarea cainelui senior nu mai este doar o chestiune de aspect. Cu trecerea timpului pielea devine mai sensibila, mai uscata, predispusa la alergii, iar blana isi pierde din luciu lsi elasticitatea din tinerete. Din aceste motive este esential sa va ocupati macar o data la doua zile de perierea cainelui!

Perierea regulata a cainelui nu cere mai mult de 10-15 minute pe zi si asigura si o ocazie buna de a urmari orice schimbare in aspectul pielii, orice umflatura aparuta in diverse zone ale corpului – semnale de alarma care cer interventia unui medic veterinar!

Toaleta zilnica include si o inspectie atenta a urechilor si stergerea oricaror urme de mizerie sau umezeala.

Daca pana acum taierea unghiilor nu era o problema deosebita (se toceau cu usurinta in timpul plimbarilor), acum ele vor trebui taiate cam la trei saptamani pentru a nu afecta echilibrul cainelui.
Din acelasi motiv, se va taia scurt blana dintre pernute, pentru a asigura aderenta maxima si a feri cainele de cazaturi prin alunecare.

E posibil ca blana cainelui senior sa ceara imbaieri mai dese. Totusi nu exagerati, mai ales daca vedeti ca va confrunati cu o piele uscata. Veti folosi la bai doar sampon special de caini si ii veti face baie cu apa calda, intr-o incapere bine incalzita!
Chiar daca obisnuiati in tinerete sa il racoriti cu un dus rece, un caine batran e posibil sa nu suporte un asemenea soc termic!

3. Hrana

Pe piata exista numeroase versiuni de hrana speciala pentru caini seniori, variante light, cu aport redus de proteine. Totusi, articole de nutritie canina au evidentiat faptul ca nu exista nici o legatura dovedita intre un nivel scazut de proteine in dieta si varsta cainelui.
In afara de cazurile particulare in care cainele dezvolta alergie la proteine, nu se impune o schimbare majora in dieta.

Atentie insa! Mancarea de calitate este esentiala! Daca un caine tanar suporta altfel o mancare de proasta calitate, cainele senior este mai sensibil.
Ideea este ca atata vreme cat alegeti un produs de calitate, care place cainelui si care il mentine sanatos, simpla inaintare in varsta nu cere o schimbare radicala a dietei.
(exceptie fac cainii care sufera de obezitate sau alte afectiuni care cer o dieta specifica)

Ca un plus in dieta puteti incerca mici recompense sanatoase: mere, morcovi, varza sau un pic de iaurt.

Foarte important este sa asigurati si apa proaspata cainelui. Este recomandabil sa aveti in casa mai multe boluri cu apa (mai ales daca locuiti la casa cu etaj) si daca aveti un caine de talie mare sa ridicati bolul de apa (si mancare) pe un suport, astfel incat cainele sa nu fie obligat sa se aplece.

4. Slabiciunile varstei – anxietatea si incontinenta

Un caine batran va avea cel mai probabil probleme de auz. Veti observa ca nu va aude cand incercati sa il treziti din somn sau nu va aude cand sositi acasa. Pentru caine aceste „scapari” sunt un motiv de stres in plus care il vor face mai speriat si posibil mai vocal.
Aveti rabdare cu el, mangaiati-l sa-l linistiti si incercati sa nu il agitati si mai tare.

Cea mai suparatoare problema – in special la cainii de apartament – este incontinenta urinara. Chiar si cainii cei mai educati, cei care se „tineau” oricat numai sa nu savarseasca rusinea de a face in casa, vor avea scapari.

Daca se intampla asta in primul si primul rand nu certati cainele! Nu mai este o problema de educatie, ci o necesitate pur fizica si va garantez ca daca s-a intamplat nenorocirea e posibil ca el sa se simta deja incredibil de rusinat si de chinuit de ceea ce a facut.
Cel mai bine este sa ignorati complet intamplarea. Cand mi s-a intamplat mie acest incident – Aldo a facut pipi pe covorasul de la iesire – am curatat fara sa las sa se vada ca s-a intamplat ceva deosebit.
Ulterior ar trebui sa luati in considerare iesiri mai dese pentru a preintampina aceasta problema.