Idei de invatare prin joc la copii
Mezinul familiei noastre a implinit in aceasta luna 6 ani. Vorbaret si neobosit, cere mereu activitati care sa il tina ocupat. Si deseori nu este usor sa te gandesti la ceva nou de facut sau sa iti aduci aminte de un joc mai vechi, dar care a avut succes.
In plus, multe jocuri pot avea si un rol educativ si sa intareasca sau sa dezvolte anumite abilitati.
Am incercat sa strang mai jos cateva idei de astfel de jocuri.
Idei de invatare prin joc la copii
- Exercitii de dictie si de vocabular
*Ideea ne-a venit de la orele de engleza ale fetitei, unde deseori recita “tongue twisters”; pe langa cele in engleza, am inceput sa ne jucam si cu cele in romana (Capra crapa piatra-n patru…, Un vultur sta pe pisc c-un pix in plisc; Sase sasi cosas cosesc sase saci sasesti s.a.m.d.)
Copiii le considera super distractive si dupa ce le invata se joaca adeseori recitandu-le.
*Citim si invatam poezioare amuzante. Rimele au o atractie deosebita pentru copiii mei si adora sa invete (si sa interpreteze) poezioare amuzante. - Jocuri de imaginatie
*Jocuri simple de ghicit, jocuri de ghicit cu indicii sau pantomima. De exemplu, “Sunt un animal mic si imi place sa prind soricei Ce animal sunt eu?” Jocul poate sa fie si despre locuri sau oameni cunoscuti de copil, si cu cat inainteaza in varsta sa fie tot mai dificile. Ambele roluri din joc sunt educative: atat cel care ghiceste, cat si cel care pune intrebarile.
*Jocuri de inventat povesti. Acestea pot avea loc oriunde si pornind de la orice, dar jocul nostru preferat include masini. Jocul poate fi jucat in masina, dar cum noi locuim langa un drum circulat, il jucam si de acasa. Cum cel mic are o pasiune pentru masini, jocul ii trezeste puternic interesul. Daca la inceput ne uitam pe geam sa gasim masini similare cu niste caracteristici (masini de anumite culori, masini de aceasi marca/model cu masinile din familia noastra), acum ii incurajez sa spuna povesti. De exemplu: “Uite un Opel Vectra rosu, cu un pachet mare in spate. Oare unde merge? Oare ce are in pachet? Ce va face soferul cand ajunge la destinatie?” - Jocuri de memorie
*La acest capitol ne folosim adeseori de jocuri speciale de memorie si le jucam in functie de regulamentul jocului. Avem jocuri de memorie cu accent pe memorarea imaginilor sau a detaliilor din imagini + a cuvintelor.
*Folosesc cartonase din diferite domenii (flashcards) si exersam, memoram cuvinte. Am descoperit in ultimele saptamani (tot datorita profesoarei de engleza de la scoala), ca fetita cea mare adora sa isi faca singura aceste cartonase. Prin urmare, am incurajat-o sa le faca singura si se joaca ulterior cu ele. - Jocuri de ascultare
*Cea mai simpla varianta: sa asculte povestea citita si sa putem apoi discuta despre ce au inteles despre ea. Daca la inceput discutia este simplista (ce a facut eroul?), cu cat cresc copiii putem sa ducem discutia spre zona abstracta (de ce crezi ca eroul a ales sa faca asta? Tu cum ai fi facut in locul lui?).
Aici am adaugat si teatru radiofonic.
*Copiii adora acest joc. In engleza se numeste “Simon says” si este un joc cu instructiuni. Datorita orelor online, am observat ca se joaca si la ora de sport si este foarte distractiv pentru ei. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati instructiuni diverse: Ridica-te/ Stai jos. Sari in sus. Intoarce-te cu spatele etc. Cu cat copiii sunt mai mari, cu atat puteti da instructiuni mai complexe: Sari in sus si mangaie burtica. Sari intr-un picior si da din maini s.a.m.d.
O alternativa jucata de copii la ora de sport a fost sa dea fiecarui numar o comanda (1 inseamna sari, 2 sa te intorci cu fata etc) si doamna profesoara spune doar numerele 1, 3, 5, 2 si copiii nu doar ca trebuie sa respecte instructiunile, dar trebuie sa si memoreze actiunea ce corespunde fiecarui numar.
Sper ca aceste idei v-au inspirat si va vor ajuta pe viitor la multe jocuri distractive si educative!