Heringul – sursa de vitamina D din camara ta si o reteta rapida
Vitamina D si vitamina C sunt vitaminele vedeta ale ultimului an. Alaturi de zinc si seleniu, s-au dovedit a fi de ajutor pacientilor care au suferit de coronavirus. Beneficiile acestor vitamine si minerale sunt mult mai ample, dar acum au fost repetate suficient de des incat oamenii sa devina mai atenti la ele.
Calea cea mai facila si fara batai mari de cap este sa apelam la suplimente.
Totusi, acestea nu sunt recomandate oricum si oricui. Mai ales in cazul unei administrari de lunga durata, se recomanda sa verificati cu cateva analize de laborator daca va sunt cu adevarat necesare. Puteti sa discutati cu medicul de familie si sa urmariti pachete si oferte la analize medicale, astfel incat sa beneficiati si de preturi bune.

O cale mai sigura, dar mai dificila, este de a incerca sa includeti in alimentatie cat mai multe alimente bogate in aceste vitamine sau minerale. Avantajul este ca, fiind din sursa naturala, sunt mai bine asimilate de organism.
Pentru mine acest exercitiu a dus in primul rand la o alimentatie mult mai diversificata. Dar m-a si fortat sa ies din zona de confort si sa invat sa gatesc cu alimente care nu prea au fost utilizate in bucataria mea si chiar sa descopar ingrediente noi. De exemplu, urmand aceasi idee, in acest an am descoperit edamamele si intreaga familie le adora. Sunt delicioase si incredibil de sanatoase!
Cautand informatii despre alimentele bogate in vitamina D, am descoperit ca, alaturi de somon, heringul, tonul si sardinele sunt bogate in aceasta vitamina. Asa cum poate banuiti, urmatoarea mea intrebare a fost legata de nivelul de vitamina D in cazul acestor pesti la conserva.
Si va marturisesc ca nu mica mi-a fost surpriza sa descopar ca si la conserva ei isi mentin foarte bine nivelul de vitamina D.
Ba mai mult, conform unui studiu facut pe sardine la conserva, s-a descoperit ca ele pot avea un nivel si de 13 ori mai mare decat cel raportat oficial. Acest lucru se intampla datorita faptului ca pestii din conservele analizate au fost conservati la scurt timp dupa ce au fost pescuiti (in cateva ore) si posibil si datorita faptului ca au fost pescuiti in luni de vara.
Dupa ce am citit despre subiect, am ajuns la concluzia ca desi nu isi mai pastreaza aceleasi valori de vitamina D ca la un peste proaspat, pestele la conserva ramane totusi o sursa buna de vitamina D.
Pentru ca eu una nu ma pot declara un fan al heringului la conserva, servit ca atare, am cautat imediat alte variante pentru a-l include cat mai des in meniul nostru.
Una dintre variantele cele mai simple, rapide si incredibil de delicioase, este transformarea heringului in o pasta tartinabila.
Puteti folosi mai multe combinatii, eu va arat azi una simpla, de baza.
Am folosit
1 conserva de hering in ulei (in studiul citat mai sus, aceasta varianta este un pic mai bogata in Vitamina D)
1 ceapa verde
cateva fire de marar proaspat
1 lingura de maioneza

Goliti conserva in un bol si maruntiti-o usor cu furculita. Tocati marunt ceapa verde si mararul, adaugati maioneza si amestecati bine toate ingredientele impreuna.
Daca vreti sa evitati maioneza, o puteti inlocui cu 1-2 galbenusuri fierte tare si maruntite.
Mai puteti potrivi la gust cu sare, dar eu nu am simtit nevoia sa mai adaug ceva.
Noi le-am servit cu feliute de ardei kapia.
Un deliciu, va garantez!