Gibassier este o specialitate frantuzeasca, o chifla dulce si aromata intens de portocala si anason.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ingrediente
80 ml lapte caldut
un cubulet de drojdie proaspata
70 gr zahar
300 gr faina
1/2 lingurita sare
2 oua
2 linguri de ulei
coaja de la o portocala (aproximativ 2 lingurite)
2 lingurite pudra de anason
Amestecati jumatate din cantitatea de zahar cu laptele si desfaceti drojdia in lapte. Lasati-o sa se trezeasca pana incepe sa faca spuma.
Restul de zahar amestecati-l impreuna cu faina si sarea. Incorporati incet laptele cu drojdie in faina, adaugati apoi ouale, uleiul, coaja de portocala si anasonul si framantati bine aluatul, pana nu se mai lipeste de peretii vasului.
Lasati-l la crescut pentru o ora si jumatate, acoperit, intr-un loc caldut.
Scoateti apoi aluatul, framantati-l usor si taiati 10-12 bucati cat mai egale de aluat.
Fiecare bucata de aluat o intindeti usor pe o suprafata pudrata cu faina. Incercati sa obtineti o forma ovala si faceti 4 crestaturi pe margine si inca doua in mijloc. Largiti aceste gauri. (ideal ar fi ca prin coacere sa se mentina aceste gauri, dar aluatul meu a crescut mult mai mult)
Puneti bucatile astfel pregatite intr-o tava tapetata cu hartie de copt, acoperiti-le si mai lasati-le la crescut inca o ora.
Coaceti-le in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15-20 de minute.
Se servesc pudrate cu zahar, alaturi de unt si miere. Nu se taie, ci se rup cu mana! 🙂
Salut Ama, apreciez tare mult toate retetele tale.
Am vrut sa te intreb ai incercat vreodata sa prepari Cheesecake? As dori tare mult sa iti imparatesezi reteta cu noi. Multa bafta in continuare!
Saptamana viitoare sper sa le fac si iti voi spune cum au iesit.
Ale dumitale arata foarte interesant.Este ceva deosebit ce terbuie facut.
Multumesc.
Reteta aceasta nu o stiam, dar o voi testa pentru ca imi place sa lucrez aluatul in cele mai diverse retete si forme.
Nu ,nu am fost la inaltime!
Nu mi s-au parut suficient de dulci,iar a doua zi nu mai erau asa de pufoase.
Imi pare rau!Undeva am gresit,ma gandesc.
Ella, imi pare rau! Aluatul nu este foarte dulce, este adevarat. Probabil de aceea se si serveste in mod traditional cu mere.
Cat despre pufosenia lor, din cate am inteles si eu, aluatul poate fi influentat si de umezeala din casa.
Anonim, desi foarte veche, aceasta este reteta mea favorita de cheesecake http://amainbucatarie.blogspot.ro/2010/03/tort-cu-mascarpone.html