Cum sa pregatesti bugetul familiei la inceput de an
Acum ca am incheiat inca un an si s-a terminat si cu luna decembrie – cea atat de plina de cheltuieli, avem ocazia acum sa planificam si sa ne setam obiective pentru bugetul familiei in noul an.
Inainte sa trecem la punctele efective pe care vreau sa le discutam, vreau sa ne concentram putin si pe context.


Oricat de incomode si de stresante, discutiile si deciziile despre bugetul familiei trebuie avute in familie. Cu fiecare membru implicat – da, chiar si cu copiii! Cum altfel ii puteti invata despre acest subiect?!
De asemenea, nu acordati puterea de decizie asupra banilor doar celui care aduce (cei mai multi) bani in familie. Deciziile se iau impreuna, in mod echilibrat si discutand rational. Dupa cum imi place sa tot repet: nu doar banii care intra in casa conteaza, ci si cei care ies. Si mai ales cum ies!

Stabiliti prioritati!


Discutati despre prioritatiile familiei (vacante, economii, plata datoriilor etc), dar alocati bugete pentru mai multe categorii importante pentru familia voastra. De exemplu, un buget de reparatii si investitii in casa, un buget pentru electrocasnice sau alte gadget-uri electronice, un buget de carti si cursuri, dar chiar si un un buget pentru diferite dorinte personale care pot fi mai costisitoare – poate fi vorba de o rochie scumpa sau o poseta la care ea tot viseaza si de care parca niciodata nu sunt bani sau poate domnul doreste sa isi completeze colectia de bratari pentru barbati sau sa isi cumpere ultimul model de telefon. Cei mici poate isi doresc o bicicleta noua sau o jucarie mai costisitoare.

Important este sa va setati impreuna obiectivele familiei, sa le prioritizati si sa conveniti asupra bugetelor alocate pentru fiecare dintre acestea.


Pe langa bugetele destinate cheltuielilor (fie ele necesare sau de rasfat), trebuie sa stabiliti si sume de bani care vor deveni economii sau „plase de siguranta” (bani la care sa apelati in situatii neprevazute). Si pe langa banii pe care ii alocati efectiv, trebuie sa discutati si sa decideti forma in care va veti pastra economiile. Tineti economiile in bani – in moneda nationala sau valuta? Investiti? In ce? In aur, bijuterii din aur, actiuni? Depuneti la banca? Care banca si ce fel de depozit?
Dupa cum vedeti, sunt o multime de decizii pe care trebuie sa le luati si este esential sa va alocati timp si sa le discutati in detaliu!

Cum sa pregatesti bugetul familiei la inceput de an

Dupa ce v-ati inteles asupra acestor puncte generale, iata cateva teme de discutie cu ajutorul carora sa va organizati mai bine bugetul familiei pentru noul an.



  1. Stabiliti pe ce venituri va bazati in anul ce incepe
    Acesta este un pas de baza. Constientizarea corecta a veniturilor va poate ajuta sa nu va faceti planuri care sa va impinga in datorii sau sa va frustreze inutil.
    In plus, de multe ori nu percepem corect banii care intra in casa, mai ales cand exista mai multe surse de venit. Deci puneti pe foaie toate aceste surse si vedeti care este totalul.
    Stiu ca acest pas poate fi dificil pentru cei care lucreaza pe cont propriu sau cei care au o afacere. Totusi, incercati sa faceti o estimare bazata pe bilantul anului trecut, dar ramaneti precaut in privinta profiturilor.
  2. Stabiliti bugetele lunare, cu prioritate pe rate (daca exista)
    Bugetele lunare ar trebui sa ia in calcul toate cheltuielile de zi cu zi (mancare, facturi, haine, educatie etc), dar mai ales achitarea eventualelor credite (acest punct ar trebui sa fie prioritatea voastra).
    *la bugetul pentru mancare am stabilit suma in functie de o medie a cheltuielilor si am facut mereu tot posibilul sa ne incadram
    *la facturi am facut o medie a acestora; in unele luni unele sunt mai mari (de ex. incalzirea iarna), dar banii raman alocati din lunile cu facturi mai mici si astfel nu resimtim la fel aceste fluctuatii
    *banii se aloca in bugete la inceput de luna!
  3. Stabiliti obiectivele pentru noul an
    Ce buget alocati pentru vacanta, ce proiecte vreti sa faceti la casa si estimati niste costuri, cat doriti sa economisiti. Aici discutati mai ales achizitiile mai scumpe sau proiectele pe care doriti sa le faceti in anul ce vine.
    *noi de obicei strangem banii pentru acestea de la o vara la alta pentru ca de obicei vara mergem in vacante sau facem lucrari la casa, dar la inceput de an le revizuim si vedem daca am reusit sa strangem cum ne-am propus sau trebuie sa mai ajustam
  4. Stabiliti obiective pe termen mediu si lung
    Daca la punctul 3 ati stabilit deja cateva obiective pe termen scurt, e bine sa discutati si de altele pe termen lung. Acestea pot sa includa achizitii mai mari (o masina noua, o casa etc) sau o suma pentru educatia copiilor si/sau pentru pensie.
    Aceste obiective le puteti imparti in pasi mai mici, mai usor de atins.

Stiu ca toate acestea sunt coplesitoare mai ales cand bugetul pare si asa intins la maxim. Probabil considerati ca nu are sens sa purtati aceste discutii cand banii abia va ajung de la o luna la alta.
In acest caz, cu atat mai mult ar trebui sa va asezati impreuna la masa si sa purtati aceasta discutie, cu calcule trecute clar pe hartie.





Sa luam un exemplu simplu si va incurajez sa fie acesta un exercitiu pe care il faceti in acest an.
Sa zicem ca vreti sa aveti 3000 de lei economisiti pana la finalul anului.
Asta inseamna 250 de lei pusi deoparte in fiecare luna. Pare mult in continuare?
Inseamna 62.5 lei pe saptamana. O suma pe care o cheltuiti deseori fara sa va ganditi de doua ori la ea. De aceea, daca o puneti din start intr-un plic si uitati de ea, pana la final de an aveti o suma frumusica la indemana.