Cum sa iti intaresti sistemul imunitar pe parcursul verii
Discutia despre imunitate devine de obicei populara in lunile reci ale anului, cand organismul pare sa cedeze mai usor in fata virusilor de sezon. Dar adevarul este ca imunitatea nu este ceva ce se “rezolva” in 2 saptamani cu un siropel minune, ci este un aspect al vietii noastre careia trebuie sa ii acordam atentie mereu.
Lunile de vara nu vin fara provocari pentru sistemul nostru imunitar. Soarele, atat de benefic unui organism sanatos, inseamna si aparitia numeroaselor surse de bacterii care pot duce la toxiinfectii. Iar tratamentele cu antibiotice pot duce si ele la o si mai mare dezechilibrare a florei intestinale si la aparitia clostridium. In plus, pe fondul unei imunitati slabite, unele boli se pot agrava din cauza caldurii, cum ar fi pitiriazis. Asadar, lunile de vara nu inseamna implicit ca nu trebuie sa ne ingrijim de sistemul imunitar. Avantajul este, insa, ca in aceste luni avem mult mai multe optiuni naturale pentru a ne ajuta organismul sa lupte cu diversele boli.
In sezonul cald, avem la indemana o multime de optiuni alimentare pentru a ne sustine imunitatea. Alaturi de alte obiceiuri sanatoase (miscare, expunere moderata la soare, somn suficient, hidratare), fructele si legumele ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar.
1. Fructele de sezon
Gaseste moduri pentru a include zilnic in dieta ta fructe de sezon. Adauga-le in smoothie-uri si pregateste boluri de salate de fructe pline de culoare. Nu uita ca poti adauga fructe chiar si in salatele pe care le servesti cu mancare: capsunile, fructele de paduse sau piersicile se potrivesc foarte bine in salate de verdeturi langa un gratar. In plus, le poti adauga si in sosuri de servit la gratar (de exemplu, un sos de prune) sau sa le pui direct pe gratar (ananas, piersici).
Una din variantele noastre preferate este inghetata. Orice fruct poate fi maruntit, pasat si transformat in inghetate delicioase, nutritive si racoritoare. Combinate cu iaurt, banane, miere si menta, orice varianta este irezistibila!
Si, desigur, le puteti adauga in bauturi racoritoare. Limonade sau ape aromatizate cu fructe, sunt optiunea perfecta de hidratare cu ceva bun si sanatos.
2. Legumele de sezon
Toate legumele au beneficiile lor, dar daca ar fi sa alegem doar cateva, va incurajez sa includeti in dieta voastra cat mai multe salate cu frunze verzi, rosii, ardei gras, castraveti si dovlecei!
Metodele de servire sunt nenumarate. Salatele ar trebui sa fie nelipsite de pe masa in zilele de vara. Acum este momentul sa le integrati in meniu, cand sunt de sezon si la un pret mai accesibil.
Profitati de sezonul gratarului si pregatiti-le pe gratar. Faceti frigarui din legume, pline de culoare si de arome.
Nu uitati nici de supe si tocanite, multe legume au proprietati importante dupa ce sunt tratate termic.
3. Plante aromatice si medicinale
Plantele aromatice sunt adevarate comori pe care le puteti creste pe un pervaz in bucatarie!
Busuiocul are proprietati antimicrobiane si antiinflamatoare, menta ne racoreste si ajuta digestia si scade inflamatia. Rozmarinul este antimicrobian si antioxidant si are un rol traditional in intarirea sistemului imunitar. Cimbrul este si el un antimicrobian important, cu efecte importante asupra sistemului respirator si intregul sistem imunitar.
Le puteti folosi zilnic in salate si pentru condimentarea mancarurilor.
4. Produsele apicole
Mierea si polenul sunt produse de sezon, cu proprietati incredibile pentru sanatate si pe care ar trebui sa le consumati cat mai frecvent.
Folositi mierea sa indulciti bauturile de vara si limonadele, chiar si inghetata pe care o pregatiti in casa sau dressingul pentru salate. La fel, includeti polenul in smoothie-uri sau iaurturile de la micul dejun, dar si ca topping pe salatele de vara (de fructe sau de legume).