Cum sa incurajezi pasiunile copilului
Am doi copii foarte diferiti intre ei. Nu doar ca unul e brunet si celalalt blond, unul e fata si celalalt baiat, dar si pasiunile lor sunt foarte diferite si. Daca fetita, copilul cel mare, vrea sa devina artist ilustrator si isi petrece aproape tot timpul desenand, baietelul are o pasiune neobosita pentru masini.
Ceea ce mi s-a parut interesant la pasiunea lui a fost faptul ca a inceput foarte devreme si vede numai masini in jur. Viseaza masini – la propriu. Toate visele lui sunt despre masini. Daca vreau sa ii explic un concept mai abstract sau complex, trebuie sa o fac incluzand in explicatie masini.
Acum are 5 ani, dar de aproapte un an de zile a inceput sa imi puna intrebari, legate de masini, care ma depasesc.

Incepem cu cele mai simple: Ce e aia o bujie? Daca am vazut ce grila (?!?) are noul BMW? Daca mie imi place Toyota Camry? (a trebuit sa il caut pe google!) sau daca daca in oras as parca mai usor cu un Opel Astra sau un Renault Megane?
Am inteles ca multi parinti de baieti invata despre dinozauri. Eu invat despre masini.

Dar lasand gluma deoparte, m-am gandit deseori cum as putea sa le incurajez pasiunile. Si am ajuns la cateva concluzii.

Cum sa incurajezi pasiunile copilului

1.Libertatea de a descoperi ceea ce ii pasioneaza


Mi-am dorit mereu sa le ofer aceasta libertate si imi doresc foarte mult sa descopere ceea ce ii pasioneaza cu adevarat si, pornind de aici, sa poata sa isi gaseasca o profesie in viitor. Nu am idee daca isi vor mentine pasiunile de acum, dar incerc in continuare sa le povestesc despre oameni talentati si muncitori care traiesc din pasiunea lor sau au revolutionat domenii datorita muncii lor. De exemplu, un mare impuls pentru fetita mea a fost momentul in care a aflat ca exista artisti care traiesc din ilustrat carti! Iar de atunci urmarim pe social media diversi ilustratori.


Poate fi deseori dificil sa nu faci ceea ce face toata lumea, sa nu inscrii copilul la aceleasi activitati si competitii. Oferiti-va timp sa descoperiti ceea ce pasioneaza cu adevarat copil si incurajati-l sa isi cultive aceste interese.

2. Cautati impreuna informatii despre ceea ce ii pasioneaza


Dupa cum spuneam, am incercat cu amandoi copiii sa caut informatii despre subiectele care ii pasioneaza. Am cautat ilustratori pe internet si am vazut cum lucreaza. Cu baiatul ne uitam la emisiuni despre masini, am facut rost de cataloage de masini si, cand este posibil, ne plimbam pe la reprezentante de masini, sa le vada de aproape.

3. Incercati sa legati pasiunea si de alte domenii


Fetitei ii place sa deseneze, dar nu stiu daca aceasta va fi pasiunea ei si peste 10 ani sau 20 de ani. De aceea, incerc sa ii leg pasiunea si de alte domenii. De exemplu, o incurajez foarte mult spre biologie si botanica, incurajand-o sa observe si sa deseneze elemente din natura sau animale. Baiatului incerc sa ii vorbesc despre tot ceea ce inseamna o masina: de la design, la mecanica si pana la condus profesionist. Si am observat cum pasiunea lui se duce mai degraba spre zona de mecanica si nu, in mod surprinzator, spre condus!

4. Nu cadeti in capcana pasiunilor traditionale


Multi percep pasiunile ca ceva popular. Doar ca nu toate pasiunile trebuie sa se inscrie in trendurile de moment oferite de cluburile sau atelierele populare din oras. Incercati sa va ganditi mai putin la aceste aspecte si asigurati-va ca pasiunea copilului ii aduce cu adevarat bucurie. Gatitul sau crosetatul pot fi la fel de benefice precum cantatul la un instrument!