Cum sa decizi daca chiar ar trebui sa cumperi noi electronice in casa
Deseori ni se intampla sa constatam cum casa noastra se umple cu obiecte noi. Sunt ele cu adevarat necesare? A meritat sa investiti bani in ele? V-au ajutat ele sa economisiti sau v-au usurat intr-un mod semnificativ viata? Sau au fost luate din impuls sau pentru ca reclama a fost extrem de atragatoare?
Iar atunci cand toate acele lucruri cumparate din diferite motive (care pareau perfect legitime la acea data) incep sa va sufoce locuinta, cand simtiti ca nu aveti loc de ele, incepeti sa realizati ca in locul acelui lucru inutil puteati sa fi avut acum …. banii.
Bani care, in loc sa fi fost irositi pe nimicuri putin importante, puteau fi economisiti pentru a va permite ceva ce va doriti cu adevarat sau ceva de care aveti cu adevarat nevoie. O vacanta. O canapea noua. O zugraveala proaspata.
Vreau sa va vorbesc azi despre o categorie de produse care „mananca” portii mari din bugetul unei familii: electronicele. Nu doar ca mereu apar noi si noi produse, cu functii care mai de care mai atragatoare, dar cu fiecare noua generatie de produse acestea devin deseori si mai scumpe.
Va redau mai jos trei probleme pe care ar trebui sa le ridicati ori de cate ori doriti sa cumparati un nou produs:
1. Este ceva ce imi pot permite cu adevarat?
Daca trebuie sa iti faci un credit de nevoie personale sa iti iei ultimul model de telefon, inseamna ca nu ai destui bani pentru el.
In plus, multe electronice scumpe au si costuri ridicate de intretinere. Ramanand la exemplul de mai sus: iti permiti sa schimbi ecranul telefonului in caz ca se sparge?
2. Ce probleme imi rezolva acest produs?
Gatesti mult si petreci multi timp tocand legume? Atunci se justifica investitia intr-un robot de bucatarie.
Iti plac supele crema sau smoothie-urile? Atunci merita sa investesti intr-un mixer vertical sau un blender.
Daca nu coci niciodata paine in casa si nu framanti aluaturi, nu are nici un sens sa cumperi o masina de facut paine, indiferent cat o lauda prietena ta (care coace paine in casa!).
3. Este un pasiv sau un activ?
Sa va explic. Un pasiv este un obiect care nu “isi scoate banii”. El poate contribui la confortul personal (ca de exemplu un blender), dar el nu va ajuta sa faceti bani sau sa economisiti bani. Ba mai mult, acesta deseori necesita costuri suplimentare de intretinere sau pentru consumabile.
Un activ este un produs care va ajuta sa si produceti bani. De exemplu, daca sunteti fotograf si castigati bani din asta, investitia intr-un aparat profesional se justifica si va va aduce si castiguri in plus.
Un exemplu mai casnic de “recuperare a investitiei” a fost la noi un aparat de tuns parul. Am cumparat un astfel de aparat si am fost foarte multumiti de investitie, in ideea in care ne-am tuns in mod repetat acasa si am economisit banii de frizer/coafor. Si in continuare aparatul ne va economisi bani pentru ca il vom folosi si in viitor.
La fel pot sa va dau si exemplul cu un aparat de barbierit: acesta va va ajuta sa faceti economii pe termen lung, pentru ca nu mai trebuie sa tot cumparati consumabile scumpe.
Stiu cat este de dificil sa cantaresti rational o noua achizitie in acest domeniu, mai ales cand suntem bombardati de reclame si oferte. Multe electronice sunt extraordinare si ne usureaza enorm viata. Dar nu orice produs se potriveste si se justifica pentru toata lumea. Nu va cumparati un TV imens doar pentru ca e o oferta buna si e la jumatate de pret, cand chiar si cu reducere aceasta achizitie este o povara pe bugetul familiei.
Folositi-va de intrebarile de mai sus si analizati rational nevoia unei astfel de investitii.
In inchiere, va mai dau un sfat.
Nu cumparati niciodata din impuls. Nu conteaza cat de buna e oferta. Notati-va pe o foaie obiectul dorit si peste 1-2-3 luni reveniti asupra acestei idei. Vedeti atunci daca chiar va mai doriti asa ceva sau daca nu v-ati dat seama ca puteti sa va descurcati foarte bine si fara el.