Cum am organizat materialele de scoala cu ajutorul unui set de pungi
Organizarea materialelor din „scoala de acasa” a inceput sa imi dea batai de cap in ultimul an. Probabil e un cumul de factori, intre prelevanta scolii online, faptul ca si cel mic vrea si el activitati, iar la cea mare au aparut mai multe materii.
In primul rand, vreau sa subliniez faptul ca aici ma refer strict la activitatiile pe care le facem acasa.
Exista anumite lucruri care se suprapun, dar in mare sunt activitati pe care le facem noi acasa.
In ceea ce priveste caietele, cartile si temele de la scoala, las in mare parte responsabilitatea lor Nataliei. Desigur, o ajut cand are nevoie si imi cere asta, dar incerc sa ma concentrez cum sa o ajut sa se organizeze si sa fie responsabila, in loc sa ii spun eu ce si cand sa faca.
Dar in ceea ce priveste activitatiile de acasa, de organizarea lor ma ocup eu.
Pentru Robert nu as fi insistat cu activitati, dar imi cere el, mai ales cand o vede pe sora lui mai mare lucrand. Simt nevoia sa subliniez acest aspect pentru ca in cazul copilului mai mare nu am avut atatea activitati la aceasi varsta. Dar acum nu prea am de ales.
Iar problema a aparut pentru ca avem mai multe materii si desi unele materiale sunt comune, de cele mai multe ori e nevoie de materiale diferite pentru fiecare copil.
Iar materialele sunt extrem de diferite. Pot fi carti (de diferite formate), caiete si foi printate. Uneori se adauga anumite creioane, liniar sau foarfeca.
Cand voiam sa incep o activitate, mereu resimteam stresul de a aduna la un loc toate materialele necesare. Cartea de pe raftul de carti, foaia printata din dosar, caietul si tot asa. Simteam nevoia sa le pot tine cumva la un loc, indiferent de format si sa le pot folosi imediat.
Si cand am fost zilele trecute la cumparaturi in dm drogerie markt, am vazut aceste pungi. Si cum le-am vazut, am stiut imediat ce utilizare sa le dau!
Vezi aici articolul cu toate cumparaturile.
Pungile sunt mari, de 5kg si incap lejer in ele foi sau chiar dosare sau carti de format A4. Pe langa acestea incap lejer si carti, deci pot fi tinute la un loc.
Imi place sistemul de inchidere, mult mai practic decat cel cu sina, unde poate fi dificil sa inchizi sina pe toata lungimea.
In poze vedeti cum am organizat cele 6 pungi din pachet. Am cate o punga de engleza si germana, comune pentru ambii copii. Punga de engleza si germana contine materiale printate (vedeti aici materiale gratuite), dar si carti si cate un caiet mic (mai mult cu rol de vocabular).
Apoi, fiecare copil are cate o punga de romana si de matematica.
In cazul Nataliei, exerseaza materia de la scoala si mai scrie povestioare si compuneri inventate sau despre ce carti citeste. Acum, in vacanta, o mai ajut aici cu bibliografia de vacanta si ii printez foi cu exercitii la matematica.
Dupa cum va spuneam ma sus, pentru ca si Robert cere de lucru, i-am pus si lui cate o punga de romana (litere/citire) si matematica. Tin in punga atat carti de povesti, de activitati, cat si foi printate potrivite pentru varsta lui.
Toate aceste pungi le tin in o singura cutie (vezi in prima poza din articol, coltul dreapta sus). Avandu-le pe toate la indemana, imi este mult mai usor atat sa pregatesc eu materialele, cat si sa le dau de lucru cand au chef de activitati.
Si acum imi mai ramane sa imi organizez materialele pentru activitatiile creative! 🙂