Am descoperit doar de cativa ani vinurile si am devenit tot mai pasionata de ele. Impreuna cu niste prieteni, organizam seri speciale cu vin si combinatii potrivite de mancare si degustam tot felul de vinuri. Am baut si vinuri foarte scumpe, luate direct din crame, dar si vinuri ieftine, ce se gasesc si in supermarket, dar care sunt surprinzator de bune. Urmarim ce vinuri se premiaza si le incercam si noi. Si spre bucuria noastra, incep sa se faca vinuri tot mai bune in Romania!
Pe langa imaginea pe care v-am pregatit-o mai sus, iata ce am mai invatat eu in aceasta perioada despre combinatii potrivite pentru vinuri:
1. Sampania/Prosecco se potrivesc cu branza Gruyere, cu oua si cu mancaruri usoare si sarate. Nu se potrivesc cu carnea rosie, mancarea picanta sau sosuri cremoase.
2. Pinot Grigio/Sauvignon Blanc se potrivesc cu carnea alba, salatele si ciupercile. Nu se potrivesc cu carnea rosie. Il puteti servi alaturi de branza de capra, ricotta sau mozzarella. Se potriveste cu tarhonul, cimbrul, oregano si busuiocul.
3. Chardonnay-ul se potriveste cu mancarurile cu sos cremos, cu pestele, crevetii, somonul, pastravul si salatele cu paste. Il mai puteti combina cu carnea de gaina, curcan, rata sau gasca. Nu il combinati cu carne afumata sau mancaruri chinezesti. La branza il puteti combina cu Brie, Gouda si parmezan.
Dintre condimente, acest vin se potriveste cu busuiocul, tarhonul, cimbrul, nucsoara si sofranul.
4. Un vin demidulce se potriveste cu mancaruri picante si/sau dulci. E recomandat sa nu se combine insa cu ciocolata neagra.
5. Un Cabernet Sauvignon, Bordeaux sau Merlot se potrivesc cu carnea rosie si cartofii. Nu merg cu mancaruri picante. Se potrivesc cu branzeturile maturate (cheddar, parmezan) si cu menta, rozmarinul, tarhonul si cimbrul.
6. O feteasca neagra merge de minune cu carne rosie, paste cu sos de rosii sau branzeturi cu mucegai.
In plus fata de acestea, aflati la ce temperatura se serveste fiecare vin. Cand turnati in pahar, rotiti usor vinul si observati culoarea si cum arata pe peretii paharului. Va sfatuiesc sa il mirositi inainte si sa incercati sa va dati seama a ce miroase: a fructe, are o aroma lemnoasa sau florala? Va place cum miroase?
Abia apoi gustati usor vinul. Ce gust simtiti? Ce arome? Ce arome persista?
Repetati. Ceea ce este fascinant la vin este ca deseori el isi schimba aroma cand sta in pahar. Cele mai bune vinuri ar trebui sa fie complexe si sa aiba arome care sa persiste.