Se fac sondaje, campanii de presa, a devenit subiect de campanie electorala si toata lumea se da cu parerea despre asta. Problema nu o reprezinta lipsa de solutii ci seculara problema formulata inca de Maiorescu a „formei fara fond”.

Toata lumea a devenit azi mare iubitoare de animale. O fi si asta o metoda de a atrage electoratul sau de a creste audienta la emisiuni altfel amortite. Si toata lumea vrea un singur lucru: sa iubeasca si cainii vagabonzi, sa-i salveze, sa le ofere un fel de viata ideala inchisi in centrele de ecarisaj.

Si poate o sa ma intrebati ce ma mai nemultumeste de aceasta data. Simplu.

Afirm asta cu toata puterea si toata hotararea: vreau sa se inceapa eutanasierea acestor caini!

Si acum, dupa ce mi-am pierdut jumatate dintre cititori cu afirmatia asta, hai sa va si explic de ce sustin asa ceva. Si o sa incep cu ce e mai important: fondul.

1 Educatia – sa iubim in mod responsabil animalele.

1.1 Castrarea animalelor ramane un subiect tabu. O sustinem doar cand e vorba de animalele fara stapani, dar niciodata nu o aplicam la animalele noastre. De ce nu?

Eu mi-am castrat ambele animale. Lumea ma priveste critic si dezaprobator. De ce am chinuit animalele???!!!

Animalele intra in calduri de mai multe ori pe an. In aceste perioade innebunesc – cainii trebuie tinuti in lesa ca altfel uita de ei, pisicile urla toata perioada. Acestea sunt stresante pentru oameni, dar daca nu lasi natura sa-si urmeze cursul, le provoci lor suferinta. Pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, aceasta inactivitate a sistemului reproductiv ducand la diferite forme de tumori.

Daca le dau la imperecheat apare alta problema, despre care o sa vorbesc poate cu alta ocazie: multimea de pui si posibilitatea abandonului lor.

1.2 Adoptarea de fatada. Multi merg la centre si adopta caini…pentru o luna sau un sezon. Daca e iarna ii tin in casa si vara – cand intra in calduri – le dau drumul liberi in oras – ca doar n-o sa tina sarmanele animale urland de pofte trupesti in casa!
Daca adopti, fii responsabil!

1.3 Cainele blocului/magazinului/institutiei. La noi e o imagine cunoscuta ca un caine sa se aciuieze pe langa o scara de bloc sau la usa unui magazin. Locatarii ii arunca resturi de mancare si isi pot pune titulatura de iubitori de animale.

2 Investitia

Ati vazut cum arata locurile unde sunt adunati cainii? Sunt niste tarcuri uriase unde sunt bagati la gramada. Am vazut imagini cand li se arunca mancarea peste gard si cainii se incaierau pentru o portie mai sanatoasa.

In primul rand trebuie construite altfel de centre: cu tarcuri mai mici (nu individuale – sa nu cer prea mult), cu adapost, cu mancare si cu un cabinet veterinar utilat si cu medici competenti.

Abia dupa ce vom fi construit astfel de locuri putem discuta de tinerea cainilor pe termen lung acolo. Adica abia atunci putem purta discutia despre forma.

3 „Nivelul de adoptabilitate”

Un caine adunat de pe strada, care probabil a fost agresat in repetate randuri, tinut intr-un tarc alaturi de alti 50 de caini infometati, cu care se lupta zi de zi pentru o halca de carne, nu reprezinta pentru mine cainele ideal pe care l-as aduce in casa mea.

Pentru a putea ajuta aceste animale trebuie sa le asiguram si conditii. Trebuie sa le testam si sa vedem daca nu sunt cazuri fara speranta. Din pacate, multi dintre acesti caini sunt prea agresivi pentru a mai putea fi plasati pentru adoptare.

Aici avem din nou nevoie de conditii si de experti in domeniu.

*
*

Este un plan utopic de a salva toti cainii strazii. Este un plan absurd sa investim bani in hranirea si castrarea lor, atata timp cat ii tinem in conditii mizere si ii lasam sa se sfasie intre ei. Este absurd sa investeti bani in castrare, sa lasi din nou cainele in strada si sa astepti 10-15 ani sa moara de batranete.

Banii trebuie investiti in fondul problemei: in adaposturi si personal. Chiar si atunci cainii care nu pot sau nu sunt adoptati din diferite motive trebuie eutanasiati.