Bucataria inzidita – alternativa durabila la mobila de bucatarie
Bucataria inzidita este o alternativa durabila la mobila de bucatarie formata din corpuri clasice din lemn sau pal. Mai exact, structura mobilierului este formata din beton sau zidarie, peste care se adauga – in functie de design si preferinte – usi de dulapuri sau sertare.
Avantajul unei astfel de bucatarii este, fara indoiala, rezistenta materialelor. Nu mai exista problema deteriorarii mobilierului si necesitatea schimbarii lui. In functie de decorul ales, se pot schimba cateva elemente de design sau doar usile, ceea ce inseamna costuri mult reduse in redecorare.
Bucataria inzidita este mai des intalnita in zona mediteraneana si in cazul bucatariilor exterioare. Probabil de aceea asociem la acest tip de bucatarie un decor prin excelenta rustic. Totusi, nu este cazul. Exista bucatarii inzidite moderne, decorate in stil industrial, in care este imbinat betonul cu metalul, iar sudarea bucatilor de metal fiind facuta in scop estetic.
Am vazut mai multe variante de astfel de bucatarii – de la bucatarii zidite din caramida (sau BCA), finisate cu gresie sau mozaic si pana la bucatarii unde betonul este vedeta. Se folosesc diferite tehnici de preparare a betonului, de turnare a placii de beton care poate fi prelucrata pentru a deveni direct blat sau este acoperita cu gresie sau lemn.

Va marturisesc ca mi-a fost tare greu sa ma decid ce poze sa folosesc sa ilustrez acest articol. Desi am tot incercat sa sortez, tot am salvat o multime! Dar haideti sa le rasfoim, sa vedeti diferentele de stil si cum puteti aplica acest tip de bucatarie si in diferite spatii.

Bucataria inzidita – alternativa durabila la mobila de bucatarie

Incep cu bucatarii mai traditionale si mai rustice. Bucatarie inzidita, imbracata in gresie si mozaic sau tencuita.

Aceasta bucatarie se incadreaza perfect in arhitectura cladirii vechi si ii sporeste farmecul. Obsrvati culorile calde ale lemnului care pastreaza aceasi cromatica.

O bucatarie simpla, rustica, care combina zidaria cu lemnul masiv si nefinisat. O combinatie intre rafturi deschise si dulapuri. Observati aici cutiile pe rotile de langa cuptor, cu rol in depozitare.

O bucatarie simpla si luminoasa, cu zidarie simpla, dar care continua si in partea superioara pentru a forma rafturi.

O bucatarie mica si practica, in care zidaria formeaza si o mica etajera.

Linii simple, drepte, o bucatarie extrem de functionala. Mi se pare o idee foarte buna cea a cosurilor, o metoda economica si usoara de a folosi bine spatiul.

Ziduri de piatra, barne de lemn, o bucatarie minimalista si o podea hipnotizanta de sticla transparenta 🙂

Etajere si spatii de depozitare simple si practice.

Cat de simplu si eficient!

O insula de bucatarie cu adevarat rezistenta 🙂

Aici intram in categoria bucatariilor inzidite moderne.

Am lasat la final o categorie de bucatarii reale. Pozele de mai sus, desi foarte atractive, inseamna fie costuri ridicate, fie spatii mari. Ori majoritatea dintre noi, chiar si cei care locuim la casa, nu avem chiar asa de mult spatiu. Prin urmare, am lasat la final cateva exemple de bucatarii inzidite in bucatarii mici, reale. Va veti convinge cat de bine folosesc aceste bucatarii spatiul.