Anul trecut un reportaj de pe TVR mi-a atras atentia.
Se vorbea despre o comunitate norocoasa de timisoreni care au (printr-un mod absolut misterios) acces sa cumpere produse direct de la tarani. Ba mai mult! Ii viziteaza la tara, vad cum si in ce conditii se planteaza legumele care le ajung pe masa si in rest, primesc produsele („cosul cu legume”) intr-un anume loc in Timisoara.
Cine sunt acesti oameni norocosi? Trebuie sa fii o persoana speciala sa ai dreptul la aceasta comunitate aleasa? Cine sunt acesti tarani? Unde ii gasesc?
Reportajul nu trada nici o astfel de informatie.
Si astazi am dat peste un articol la Hermine care vorbea despre ASAT – Asociatia pentru sustinerea agriculturii taranesti.
Dincolo de titlul pompos, hai sa va povestesc ce inseamna asta.
In comuna Belint (la 50 de km de Timisoara) locuieste domnul Jivu.
Domnul Jivu se ocupa de agricultura in modul traditional, fara pesticide, fara chimicale. Dar nu este un simplu taran, ci unul intreprinzator.
Asa ca, domnul Jivu a invatat de la francezi cum sa stabileasca un parteneriat intre producatorii locali si consumatori.
Azi m-am intalnit si eu cu domnul Jivu sa discutam despre ASAT si sa semnez cu el un contract.
Iata ce am aflat:
- ASAT este un sistem alternativ de economie, de stabilire a unei legaturi intre producator si consumator. Producatorul se intalneste cu oamenii carora le vinde produsele, acestia sunt invitati sa ii viziteze gradina si sa cunoasca modul de lucru, efortul depus pentru fiecare produs in parte.
Astfel se stabileste o legatura intre producator (care isi cunoaste clientii, stie pentru cine lucreaza, nu vinde unor necunoscuti) si consumator (care realizeaza de unde ii vin produsele si ce efort implica cultivarea lor; de aici un respect crescut pentru munca cultivatorului). - Exista o Charta ASAT, un fel de angajament etic intre producator si consumator care se rezuma la cateva angajamente:
Consumatorul se angajeaza sa ridice saptamanal „cosul cu legume” de la locul de intalnire din Timisoara.
Producatorul se angajeaza sa cultive produsele in mod natural, sa asigure biodiversitatea si un „cos” cat mai diversificat.
Producatorul asigura transparenta in privinta calcularii pretului produselor (care ramane neschimbat tot anul) si a cultivarii (de aceea sunt incurajate vizitele).
Producatorul se angajeaza sa isi informeze consumatorii in legatura cu soarta culturii.
* In Franta consumatorii se angajeaza sa sustina producatorul si in cazul unor calamitati naturale care distrug cultura. Domnul Jivu (constient de firea romanului) nu are aceasta cerinta si ne asigura ca vom plati doar ce contine cosul.
Da, am semnat si eu un contract cu ASAT si mi-am asigurat pentru toata vara legume proaspete si naturale. De asemenea domnul Jivu mi-a dezvaluit ca in acest an vom primi si branza, oua si miere 🙂
Problema noastra, a orasenilor, este ca nu avem acces la produsele taranesti. Chiar si daca le cautam. In supermarketuri nu au nici o sansa sa intre, in piete sunt marginalizati si dati deoparte de „precupeti”, noi ajungand sa cumparam tot produse de import.
Astfel avem acces direct la produsele taranilor din zona.
Semnand contractele cu ei si platind avansul ii asiguram ca au cui vinde produsele, le dam posibilitatea sa se dezvolte si sa ne asigure si pe viitor un cos cat mai bogat.
Iata ce ne propune domnul Jivu pentu vara lui 2009:
Bineinteles aceasta lista este orientativa, totul depinde de vreme 🙂
***
Deci daca sunteti din Timisoara si doriti sa sustineti producatorii locali, puteti si voi semna un contract cu ASAT. Il puteti contacta pe domnul Jivu (domnul din poze) la numarul de telefon 0722-292871 si el va va da toate informatiile de care aveti nevoie.
Alte informatii gasiti si aici:
ASAT Ecosapiens
Primaria Timisoara
Bio-Mania
Simt ca trebuie sa iti multumesc pentru acest post pentru ca mi-as fi dorit sa aflu si eu mai multe info despre ASAT dar nu am apucat inca sa fac research.
Io o susţin pe mama şi grădina pe care-o face la sat. 😛 Aproape tot ce mâncăm vine de-acolo.
Mulţumesc pentru postul ăsta, uite, aşa nu-mi pierd de tot speranţa că sunt lucruri frumoase şi posibile „pe la noi”. Ce ne-ar mai trebui şi un domn Jivu ieşean!
Interesant, am aflat detalii despre produse „naturale”. Am vazut afisul intr-un autobuz dar…nu am reusit sa il citesc, era mai departe, acum am recunoscut imaginea. Sa ne spui cum sunt cosurile. Succes la gatit
@Adeline – cu placere 🙂
@ Cartitoiu – la voi e ASAT AF (Asoc. Fam.) ;)))
@Hiacint – da, si pe mine ma bucura enorm case intampla si asa ceva. E nevoie mare 🙂 sa te uiti pe site-ul organizatiei din Franta – poate se va intampla si in Iasi 🙂
@Stefan – o sa va spun 🙂 multumesc.
Am vazut si eu acum ceva timp la televizor despre acest program si mi s-a parut o idee super.
Lista de preturi pe care ai postat-o nu este valabila sau la ce fel de costuri se refera Stefan?
Se pot alege doar legumele pe care le doresti sau este un pachet de baza?
excelent post!
super idee, bravo lor.
Felicitari,ma bucur de ce faceti,practic doar atat pot face sa-mi produc eu consumul zilnic
@Iri – e foarte bine ca reusesti macar pentru tine. Iar in ceea ce priveste sistemul ASAT eu una ma bucur ca avem ocazia sa sprijinim si noi agricultorii locali 😉
Cine doreste sa se inscrie pe anul 2010 o poate face direct cu producatorul la adresa mail jivu_nelutu@yahoo.com