Alimente bogate in acid folic si cum sa le incluzi in dieta
Acidul folic este un tip de vitamina B care joaca un rol esential in sanatatea organismului. Ajuta organismul sa produca celule, inclusiv celulele rosii, fiind important in special pentru femeile insarcinate. Acidul folic sustine si sanatatea creierului, sanatatea mentala si poate reduce riscul pentru mai multe boli. El este important pentru sanatatea mentala, fiind necesar in productia unor neurotransmitatori, precum serotonina si dopamina.
Din pacate, el nu este produs de organism, prin urmare trebuie consumate alimente bogate in acid folic sau utilizate suplimente, luate la recomandarea doctorului. 

I. Alimente bogate in acid folic


Din fericire, exista multe alimente bogate in acid folic:
1. Verdeturile (spanac, varza kale) sunt printre cele mai bogate surse de acid folic, dar si vitamina C, vitamina K, fier si calciu.
2.  Leguminoasele (lintea, nautul, fasolea neagra), pe langa aportul de acid folic, acestea sunt si surse sanatoase de proteine vegetale, fibre, dar si alte vitamine si minerale.
3. Citricele (portocalele, lamaile) sunt bogate in acid folic si vitamina C.
4. Avocado este un fruct versatil si foarte bogat in nutrienti, care contine si acid folic. Este, de asemenea, si o sursa buna de grasimi sanatoase, fibre si potasiu.
5. Varza de Bruxelles este bogata in acid folic! In plus, contine Vitamina C, vitamina K si fibre. 
Adaugand aceste alimente in dieta ta te poate ajuta sa ai un nivel optim de acid folic in organism. 

II. De ce este important acidul folic?


Acidul folic joaca un rol crucial in dezvoltarea fatului, mai ales in prima parte a sarcinii. De asemenea, ajuta corpul sa produca noi celule rosii si sustine functionarea sistemului imunitar. Studiile au aratat si ca un nivel optim de acid folic scade riscul de aparitie a mai multor boli (precum cele cardiovasculare) sau ajuta la ameliorarea simptomelor in cazul altor boli. De exemplu, studiile au observat ca acidul folic ajuta la scaderea nivelului de acid uric din organism, si astfel sa previna aparitia unor afectiuni precum guta

III. Cum sa adaugi alimente bogate in acid folic in dieta ta


Sunt multe metode usoare de a incorpora alimente bogate in acid folic in dieta ta!
Pentru micul dejun te poti orienta spre cereale integrale, fructe (in special citrice) si alune.
De exemplu, poti pregati o omleta cu spanac, fasole neagra si avocado sau o felie de paine prajita cu pasta de avocado si ou fiert.
La pranz poti opta pentru salate cu spanac, naut si avocado.
De exemplu, poti pregati o salata cu quinoa, fasole neagra si cartofi dulci copti sau o supa cu naut si varza kale.
Iar la cina, poti adauga linte, varza de Bruxelles si broccoli copt la cuptor.
De exemplu, pui la cuptor cu legume si orez integral.
La gustari poti sa pregatesti quacamole cu morcovi cruzi sau salate de fructe cu citrice. 


Adaugand aceste alimente bogate in acid folic in dieta ta zilnica, iti poate oferi numeroase beneficii pentru sanatatea intregului organism.