5 sfaturi pentru a-ti gestiona mai bine timpul cand lucrezi de acasa
Scriu de multi ani despre munca de acasa, dar pana in acest an ma adresam unui grup destul de restrans de persoane care au ales un drum similar cu al meu. Totusi, in acest an, din cauza pandemiei, multi oameni au ajuns sa lucreze de acasa si sa invete sa isi gestioneze ziua jongland intre cerintele profesionale si cele casnice. Si ca si cum situatia nu era oricum deja foarte dificila, inchiderea scolilor a insemnat ca a trebuit sa invatam sa muncim si cu copiii pe langa noi.
Pentru mine (si mamele care lucrau deja de acasa), acest an nu a schimbat multe in rutina zilnica.
Dar am vazut in jurul meu cat de puternic a fost impactul restrictiilor cauzate de pandemie. De aceea m-am gandit sa va scriu cateva din sfaturile care mie mi-au utile in decursul timpului.
5 sfaturi pentru a-ti gestiona mai bine timpul cand lucrezi de acasa
1. Alege mediul in care te organizezi – analog sau digital
Am scris de nenumarate ori pe acest grup despre importanta listelor si sper ca deja le folositi in organizare, macar pentru zona profesionala.
Totusi, este foarte important sa decizi unde si cum tii aceste liste de organizare. Pentru ca ele sa fie cu adevarat eficiente, este esential ca sistemul sa fie unul pe care sa te poti baza.
Sunt pareri pro si contra pentru ambele medii in care poti sa tii listele, dar sfatul meu este sa te gandesti cum te simti tu cel mai bine si de unde simti ca ai cele mai multe beneficii.
Nici nu trebuie sa fie o alegere unica. De exemplu, poti sa alegi o organizare digitala pentru zona profesionala (mai ales daca ai nevoie de o sincronizare a calendarelor sau proiectelor) si o organizare analoaga pentru zona personala si de familie, unde iti este mai usor sa scrii lucrurile pe o agenda sau o lista prinsa pe frigider.
Daca alegi varianta digitala poti alege din o multime de aplicatii utile si intuitive, dar din experienta iti recomand sa iei in calcul sa iti achizitionezi accesorii care sa iti protejeze telefonul. Mie mi-a fost foarte practic sa am un suport de telefoane (mai ales in bucatarie) si pentru ca in preajma copiilor apar mai mereu si accidente, am avut mereu grija sa am protectie pe telefoane. Telefonul meu, un iPhone vechi de 3 ani, a avut noroc cu protectia huselor si a ramas pana acum intreg, desi a supravietuit la multe cazaturi si zgarieturi. Si pentru ca accesoriile apar de indata ce apar si telefoanele (vezi accesorii iPhone 12), chiar nu sunt motive sa nu investesti in huse si protectii de ecran.
2. Decide daca esti o persoana matinala sau nocturna
In ciuda programului destul de strict pe care il avem (programul de lucru si scoala incepe de dimineata), fiecare isi cam da seama cum se simte mai bine si cand sunt momentele din zi cand se simte in cea mai buna forma. Unii sunt persoane matinale, care ne trezim dimineata fara probleme si tot atunci avem si cea mai multa energie, pe cand altii simt cum incep sa functioneze mai bine abia la orele tarzii din noapte.
Descopera care varianta ti se potriveste si profita de ea! Daca esti o persoana matinala, trezeste-te cu 1-2 ore mai repede si foloseste acest timp pentru ceva ce este important pentru tine. Poti profita de linistea primelor ore ale zilei pentru a lucra sau, pur si simplu, pentru a face miscare, a bea o cafea in liniste si a-ti pregati planul pentru ziua ce incepe.
Dar e foarte important sa alegi: nu le poti avea pe amandoua, iar oboseala si lipsa somnului pot fi cei mai mari inamici ai productivitatii si sanatatii.
3. Prioritizeaza corect
Invata sa faci diferenta intre sarcinile urgente si cele importante. E usor sa cazi in capcana de a rezolva doar sarcinile urgente si sa le neglijezi pe cele importante. Si poate de aceea simti ca bati pasul pe loc si nu avansezi cu adevarat sau ca esti coplesita mereu de sarcini care nu ar fi avut de ce sa devina urgente.
4. Grupeaza sarcinile
Grupeaza impreuna sarcinile similare sau care pot fi facute in aceasi zona. De exemplu, in timp ce gatesti te poti ocupa si de vase sau poti sa faci ordine si in frigider. Automatizeaza si deleaga tot ce este posibil.
5. Alege sa indeplinesti minim 1 sarcina esentiala in fiecare zi
Vezi punctul 3 🙂
Gandeste-te in fiecare dimineata ce pas ar trebui sa faci pentru a inainta in un proiect extrem de important pentru tine si asigura-te ca faci acel lucru. UNUL SINGUR! 🙂 Vei vedea cat de mult vei avansa daca vei aplica acest pricipiu si il vei respecta pe o perioada mai lunga de timp.