1. Seminte de dovleac
Sunt bogate in magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamina K si proteine. Eu le prefer crude, consumate de obicei pe stomacul gol, dar adaugate si la micul dejun – in combinatie cu iaurt, ovaz, salate sau chiar si la omlete. O alta utilizare foarte apreciata la noi in casa este folosirea lor la supe, prajite usor in tigaie cu diverse condimente – ca de exemplu boia, chilli sau rozmarin.
Pline de omega-3, fibre, magneziu, tiamina, antioxidanti. pentru a te bucura de toate proprietatile lor, va trebui sa le macini.
Semintele de in sunt nelipsite de obicei din painea facuta de mine, datorita aportului lor bogat de fibre. Dar nu le folosesc doar aici. Le strecor oriunde am ocazia, in mic dejunuri, salate sau chiar si in smoothie. Este important insa sa le macinam sau sa le zdrobim putin inainte, sa nu ajunga intregi in organism. Nu se intampla nimic daca le consumati asa, ci este bine sa va ajutati putin organismul in digerarea lor.
3. Semintele de chia
Semintele de chia sunt bogate in calciu, fosfor si au o multime de antioxidanti. Cu doua lingurite de seminte de chia iti asiguri aproape jumatate din necesarul zilnic de fibre.
Semintele de chia sunt o aparitie mai recenta in magazinele de la noi si in dieta noastra. Dar datorita proprietatiilor sale si a aportului lor la sanatate, eu le apreciez foarte mult. Imi place faptul ca sunt usor de utilizat si pot face cu ele budinci super sanatoase si nutritive, folosite singure sau in combinatii cu alte cereale, precum in poza de mai jos in care le-am combinat cu seminte de hrisca.
4. Semintele de susan
Semintele de susan contin o mare parte din doza zilnica de cupru, dar si calciu si fier. Sunt bogate in fibre si proteine.
Si mie imi place la nebunie gustul lor! Il adaug aproape la orice mancare: la mic dejunuri (clatite, diferite fierturi de cereale, smoothie etc), la salate, pe diverse aluaturi (cornulete, paine etc), dar inclusiv la fripturi. Stiti ca imi prepar singura amestecurile de condimente, iar pentru friptura de pui adaug mereu si susan, mai ales ca este atat de aromat cand este prajit pe puiul gatit la cuptor.
5. Seminte de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui sunt bogate in vitamina E, un antioxidant important. Mai contin si multe fibre, seleniu, fier, fosfor si cateva vitamine B.
Semintele de floarea soarelui sunt foarte versatile si la noi in casa sunt consumate atat pe post de gustare (in combinatie cu fructe), dar si in mancaruri si aluaturi. Copiii le adora, mai ales atunci cand le las la inmoi peste noapte si devin mari si laptoase.
Care sunt semintele voastre preferate?