Desi nu am scris pe blog (inca) un articol cu planurile mele pentru 2018, m-am gandit cam ce as vrea sa fac in anul ce urmeaza. Mi se pare mult mai eficient sa imi impart planurile pe zone de interes, astfel incat sa am o lista speciala pentru planurile de pe plan personal, profesional si alta pentru casa, gradina etc. Si dintre toate acestea, azi vreau sa va vorbesc despre planurile mele pentru casa.

Un pic de context
Stam la casa de vreo 8-9 ani. Ca multe familii, am facut incet-incet cate ceva la casa. Si cum foarte bine stiu ce stau la casa – mereu se iveste o noua investitie de facut. Fie ceva se uzeaza, trebuie schimbat, vopsit, lacuit etc. Anul trecut am reusit in sfarsit sa acoperim casa cu decorativa. Dar la interior e jale, mai ales dupa ce peretii au vazut crescand doi copilasi cu degetele lipicioase! 🙂 Avem o terasa unde lemnul trebuie obligatoriu dat cu ceva si o curte unde aleile trebuie neaparat reparate. Ar mai fi si gresia pe terasa, dar sa zicem ca aceea nu este chiar urgenta. Si aici sa enumar doar lucrarile mai de anvergura, pentru ca micile reparatii sunt peste tot in casa.

Mai jos veti gasi planurile mele. Desi ele sunt destul de personalizate casei noastre si stadiului in care se afla ea acum, ele va pot inspira si pe voi pentru ca atunci cand le-am facut, am studiat putin si ce mai recomanda specialistii pentru 2018.

1. Exteriorul casei – combinatie de texturi

Am citit ca se poarta o combinatie de texturi pentru exteriorul casei. Yay! 🙂 Nu neaparat ca asta ar fi fost planul, dar o facem obligat-fortat. Momentan avem casa acoperita doar cu decorativa, dar din mai multe motive suntem obligati sa schimbam usile. Cum nu putem da tot cu decorativa sa „corectam”, ne-am gandit sa incadram usile cu piatra decorativa – poate chiar sa imbracam zona de la intrare in totalitate (ramane de vazut). Noua ne place foarte mult piatra decorativa, dar nu ne permitem sa o punem pe toata casa sau pe portiuni mari. Deci faptul ca putem face „reparatii” si sa infrumusetam si casa, este o veste grozava.

2. Lemnul natural (si) la exterior

Si uite cum amanarea mea s-a dovedit a fi in sprijinul modei 🙂 cine ar fi crezut?! Avem o terasa unde am tot amanat sa tratam lemnul si acesta poarta acum amprenta trecerii timpului. Dar, vestea buna e ca, cica asa se poarta! Adica nu mai e nevoie de vopseluri grele care sa acopere lemnul, ci lacuri usoare care sa lase sa se vada lemnul cu particularitatile si imperfectiunile sale. Uitati aici si aici doua exemple.

3. Culorile neutre

Aul acesta am vazut multe nuante de verde si de bej si de griuri. Imi place ideea de a combina mai multe culori pentru efect.

4. Becurile

Am inceput de curand sa schimbam becurile din casa si sa le inlocuim cu becuri led. Motivul principal este cel al consumului, dar si al duratei de viata a unui asemenea bec. Plus ca lumineaza bine si imediat, nu ca unele modele economice care au nevoie de timp de „incalzire”. Momentan am schimbat spoturile din camera de zi si bucatarie – zonele in care si avem cel mai mult lumina aprinsa, urmand sa cumpar si niste aplice led pentru holuri, baie si exteriorul casei.

 

5. Gradina

Anul acesta avem multe planuri pentru gradina, dar mai ales din categoria DIY. In toamna am sapat deja jumatate de curte si am sadit gazon (care a rasarit deja frumos), urmand ca de la primavara sa ne ocupam si de cealalta jumatate. A trebuit sa impartim in doua proiectul pentru ca era nevoie de loc de joaca pentru copii. Apoi, tot in acest an doresc sa ma apuc foarte serios de compost, atat pentru a reduce cantitatea de gunoi, cat si pentru a mai „imblanzi” pamantul lutos. Visul meu este sa fac o mica gradina inaltata in acest an, dar sa vedem daca reusim. Va tin la curent! 🙂