Incerc din rasputeri sa obisnuiesc copiii sa manance dimineata. Si cititi aici dimineata devreme. Pentru ca e una in weekend, cand coboara, se joaca o vreme in pijama si apoi incepe sa le dea tarcoale foamea si cer singuri sa manance si alta e cand, in timpul saptamanii, trebuie sa ii speli, hranesti si imbraci pana la 7.15. Atunci nu prea mai e vreme nici de pregatit mare lucru si este foarte usor sa cazi in capcana cerealelor. Mai ales ca si copiii au o predispozitie pentru ele.
Incerc asadar sa le gasesc alternative sanatoase, variante pe care le pot pregati eu, preferabil de cu seara, iar dimineata doar sa le servesc rapid.
Daca sunteti un cititor fidel al blogului, atunci sigur stiti ca de ani de zile recomand vegis.ro, fiind locul de unde eu imi fac aproape lunar aprovizionarea cu produse naturale. Retetele din acest articol sunt pregatite exclusiv cu produse luate de la ei si astfel am ocazia sa raspund si unei intrebari mai vechi pe care o tot primesc ai anume sa va povestesc cam ce pun eu in cosul de cumparaturi.
Cerealele astfel prezentate, nu doar ca sunt mai sanatoase, le prepar fara zahar sau alti aditivi, sunt foarte satioase si o punga este suficienta pentru mai multe dimineti. Grasimile – uleiul de cocos sau untul de cacao – sunt grasimi extrem de sanatoase, care se folosesc in cantitati mici si ofera un plus in aportul nutritiv al meselor.

Dar haideti sa trecem la retete si am sa vi le prezint in ordinea in care le-am si preparat.


Grau cu iaurt si mere

1 ceasca grau fiert (gasiti aici)
1 mar
1 iaurt mic
1/4 lingurita scortisoara
nuca
miere
chipsuri de cocos (ca acestea)

Fierbeti graul pana se inmoaie bobul si strecurati-l. Il puteti lasa la frigider si sa il preparati doar dimineata. Amestecati-l cu iaurt si miere. Adaugati marul taiat cubulete si presarati peste scortisoara, nuca si chipsuri de cocos.


Budinca de hrisca cu chia, unt de arahide si fructe de padure

1/4 ceasca seminte chia
1/4 ceasca fulgi de hrisca
1 ceasca lapte (de vaca sau vegetal)
5 curmale
1 pastaie de cardamon
1 lingura ulei de cocos
4 linguri unt de arahide
fructe de padure
miere
fulgi de cocos si de migdale

Combinatia aceasta a facut sezantie la noi acasa! Natalia a vazut pozele pe calculator si mi-a zis sa ii mai fac neaparat budinca „din asta sanatoasa si delicioasa” 🙂 Avantajul e ca, dupa preparare si asamblare, o puteti tine asa in borcan la frigider si chiar sa o luati la lucru, pe post de desert sanatos.

In primul rand, puneti curmalele, cardamonul si uleiul de cocos in lapte caldut si dati-l in blender pana se faramiteaza toate. In acest lapte dulce si aromat, adaugati chia si hrisca. Puteti lasa pentru 20-30 de minute sau peste noapte, timp in care acestea absorb laptele si se leaga ca intr-o pasta. Puneti amestecul in borcanase. Adaugati untul de arahide, apoi fructele de padure (eu le-am pus direct congelate si s-au dezghetat in borcan, iar zeama lasata a fost un sos pe cinste!). Peste puteti pune miere si fulgi de cocos si/sau de migdale.
Eu ador chipsurile acestea de cocos, crocante si delicioase, le pun cam peste orice gustare dulce. Copiii mi-l cer adeseori simplu, sa il rontaie. Foarte bun si foarte sanatos!


La reteta asta am cam incurcat poza cu ingredientele! 😉 Dar am decis sa o las pentru ca in imagine sunt 3 dintre produsele nou descoperite de pe vegis.ro, de care pur si simplu m-am indragostit. Amestecul de Latte Turmeric, o varianta rapida de a prepara Laptele de aur (de care am scris aici), o bautura potrivita pentru raceli si migrene. Bobitele de unt cacao sunt un adaos delicios pentru mancaruri, plus ca sunt extrem de sanatoase.
Ultima reteta am pregatit-o in weekend, un rasfat dulce cu quinoa si mere trase in tigaie in ulei de cocos si scortisoara, peste care am pus cateva bobite de unt de cacao. Am pus langa quinoa si cate o bucatica de ciocolata alba si eu am baut si o cana mare de Latte Turmeric.

Ingrediente

1/2 ceasca quinoa  ( fiarta in 1 ceasca apa)
1-2 lingurite miere
1 lingura ulei de cocos
2 mere mari
1 lingurita scortisoara
chipsuri de cocos
unt de cacao & putina ciocolata alba

Se fierbe quinoa in apa, pana se inmoaie boabele.
Intr-o tigaie, incingeti uleiul de cocos si prajiti in el feliile de mar, pudrate cu scortisoara.
Cand quinoa s-a fiert, amestecati-o cu putina miere si puneti-o in farfurie. Puneti peste merele din tigaie, chipsuri de cocos si unt de cacao.


Sper ca v-au placut retetele si ca va inspira pentru mic dejunuri pline de culoare! 🙂