10 sfaturi pentru a planifica meniul saptamanii cu un buget restrans Probabil ca in multe familii cosul saptamanal cu alimente ajunge sa coste destul de mult. Si nu doar ceea ce cumparam din supermarket sau piata. Din pacate, din lipsa de timp, de planificare si de energie, la aceste costuri se adauga deseori altele mult mai mari: bani cheltuiti pe mancare gata gatita. 

Tentatia este mare, recunosc. Si faptul ca existe tot mai multe optiuni in zilele noastre de a cumpara mancare gatita rapid si la pret nu foarte mare, nu este deloc de ajutor pentru cei ce doresc sa se incadreze intr-un buget mai restrans cu mancarea. 


10 sfaturi pentru a planifica meniul saptamanii cu un buget restrans

Iata cateva strategii pe care le puteti aplica pentru a va putea incadra in buget 

1. Faceti un plan de meniu si de cumparaturi


Pentru multi acest prim pas este descurajator, mai ales cand nu au experienta cu asta sau daca au facut deja un plan de care nu s-au putut tine. 
Cand faceti un plan, nu il construiti sa fie foarte rigid. Suntem si asa destul de aglomerati si de stresati, nu e nevoie sa mai adaugati un motiv in plus de stres pe lista voastra. 
Prin urmare, alegeti cateva retete (preferabil retete pe care le gatiti des si cu care sunteti familiarizati) si lasati-va libertatea de a le gati in orice seara doriti. Prin urmare, pregatiti in mare meniul si pe parcursul saptamanii gatiti in functie de timpul de care dispuneti. 
Pentru serile aglomerate, rezervati-va retetele rapide si pe care deja le puteti face cu ochii inchisi. Lasati pe weekend acea noua reteta de cheesecake pe care vreti sa o testati! 

2. Planifica meniul in functie de ofertele magazinelor


Cand incepi sa faci planul pentru saptamana ce vine, consulta ofertele magazinului unde mergi de obicei: majoritatea magazinelor au astfel de oferte, fie in format fizic (reviste), fie online (pe site sau in aplicatii speciale). 

3. Planifica macar o zi vegetariana pe saptamana 


Carnea atarna deseori cel mai mult la costurile saptamanale cu mancarea. De aceea, invata sa gatesti si cateva retete vegetariene. In plus, nu uita nici de traditionala zacusca sau salata de vinete, mai ales in lunile de iarna. 

4. Gateste cu ce ai deja in casa 


Include mereu in meniu ce ai deja in casa, in camara, frigider sau congelator. 

5. Invata sa gatesti cu ingrediente spornice si ieftine

 
De exemplu, eu anul acesta am descoperit cu adevarat cat de versatil si usor de preparat este bulgurul. Toti il iubim si a devenit un ingredient nelipsit in camara mea. La fel si meiul. Descoperiti aceste ingrediente si bucurati-va de ele: sunt si sanatoase, si ieftine! 

6. Gateste cu ingrediente de sezon


Include mereu produsele de sezon, care sunt la pret mai redus si sunt mult mai sanatoase cand sunt consumate in perioada in care se coc in mod natural. 
Nu are nici o noima sa faci supa de rosii in decembrie! 

7. Foloseste legume si fructe congelate


Legumele si fructele congelate sunt prelucrate la scurt timp dupa cules si sunt congelate prin congelare rapida (de exemplu, noi nu putem face asta in congelatoarele de acasa). Prin urmare, deseori legumele si fructele congelate pot fi chiar mai sanatoase si nutritive decat cele proaspete – mai ales cand cele proaspete vin de la sute de kilometri distanta si dureaza cateva saptamani intre momentul recoltarii si momentul in care le consumam noi. 
In plus, pe langa economii, puteti sa va asigurati astfel un meniu mai bogat si mai divers. 
De exemplu, in lunile in care nu sunt in sezon, noi consumam capsuni congelate. 

8. Evitati retetele cu ingrediente exotice (si scumpe) 


Ocazional, ne putem permite sa luam un ingredient scump pentru a testa o noua reteta. Dar daca stiti ca nu folositi acest ingredient in mod constant si nu il puteti valorifica, fie alegeti alta reteta, fie gasiti o solutie sa il inlocuiti. 

9. Cumparati carne mai ieftina 


Si aici nu ma refer sa luati carne de proasta calitate, ci sa va orientati si spre bucatile mai putin populare si care sunt mai ieftine. De exemplu, spata la porc. Inimioarele si pipotele la pui. Gatul si aripile la curcan. Toata lumea cumpara cotlet si ceafa de porc sau pulpe, piept sau aripioare de pui. Oase de porc sau de vita. Partile mai putin populare sunt, in consecinta, si mai ieftine, dar totusi gustoase si uneori chiar foarte sanatoase. 

10. Pentru diversitate, apeleaza la diversitate de ingrediente, nu la diversitate de retete 


Revenind putin la punctul 1 din aceasta lista (cu planificarea meniului), am constatat deseori ca multa lume renunta la el pentru ca obosesc cu atatea retete noi. Dar aici e problema: nu e nevoie sa gasiti 30 de retete noi pe luna! Este suficient sa aveti cateva retete de baza si sa jonglati cu ingredientele pe care le aveti la indemana. 
Sa va dau un exemplu concret: fasolea. Clasica, cu boabe de fasole colorata si afumatura. Usoara, cu boabe mari si albe, cu multi morcovi, pasta de rosii si cimbru. Mexicana, cu porumb si ardei iute. 
Si tot la fel si cu alte categorii de retete preferate de familia noastra: de la supe si ciorbe, tocanite sau stir fry.