10 sfaturi pentru a face economii cu ajutorul frigiderului si congelatorului
Cand vorbim despre aceste doua electrocasnice, putem face economii in doua directii.

 1. Prin utilizarea corecta atat a frigiderului, cat si a congelatorului. Amandoua au anumite „reguli” de utilizare, deseori recomandate chiar de producator, care va ajuta sa le utilizati in mod corect, cu maxim de eficienta.
 2. Prin conservarea corecta a alimentelor si prin scaderea pierderilor in bucatarie. Dincolo de simplul gest de a pune alimentele la rece, exista diferite recomandari care va pot ajuta sa conservati mancarea corect si pentru mai mult timp.

Cred ca majoritatea dintre noi avem in casa frigidere precum acestea, care ofera pe langa frigider, si un spatiu special pentru congelator. Totusi, multi aleg si varianta congelatoarelor mari sau a unor lazi frigorifice precum acestea, pentru a putea conserva cantitati mai mari de produse alimentare.

10 sfaturi pentru a face economii cu ajutorul frigiderului si congelatorului

 1. Organizeaza corect rafturile frigiderului
  Desi sunt mai multe trucuri si opinii pe acest subiect, iata ideile de baza dupa care ar trebui sa organizati frigiderul:
  – mancarea gatita se tine pe rafturile de sus
  – rafturile de jos sunt cele mai reci, prin urmare aici este locul potrivit pentru depozitarea lactatelor si a carnii crude
  – lada de jos este pentru legume si fructe
  – usa este un loc mai „calduros”, prin urmare tineti aici apa, sucul si sosurile.
 2. NU aglomera frigiderul
  Frigiderul are nevoie de spatiu pentru circulatia aerului pentru a raci eficient. Incearca sa faci curat cat mai des, pentru a organiza produsele. Nici un frigider gol nu este recomandat. Pentru un consum optim de energie, frigiderul ar trebui sa fie plin cam la 3/4 din capacitatea sa.
 3. INTOTDEAUNA depoziteaza mancarea in frigider in recipiente cu capac
  Mancarea depozitata in recipiente cu capac (sau acoperite cu folie – unde e cazul) nu doar ca se pastreaza mai bine si mai proaspata, nu doar ca nu va „imprumuta” mirosuri de la produsele vecine, dar va ajuta si la conservarea energiei. Frigiderul trebuie sa lucreze in plus pentru a raci aerul umed (umezeala provenita de la mancarea neacoperita) si prin urmare sa consume mai multa energie electrica.
 4. Depoziteaza mancarea si produsele in mod organizat
  Pentru asta iti recomand sa folosesti recipiente transparente sau sa le etichetezi. Poti sa etichetezi si recipientele transparente, mai ales daca doresti sa treci data pe ele si sa stii exact de cat timp stau in frigider. Acest obicei nu doar ca te va ajuta la curatenie, ci te va ajuta sa stii mereu ce ai in frigider.
 5. Nu sta mult cu usa deschisa
  Obiceiul de a sta cu usa deschisa pentru a „cotrabai” prin figider dupa mancare sau ingrediente este extrem de pagubos. Si pe ceas, si pe factura de curent. De aceea, iti recomand sa aplici sfaturile de la punctul 2 si 4.
 6. Tine congelatorul plin
  Spre deosebire de frigider, congelatorul functioneaza mai eficient daca este plin. Daca nu ai cu ce il umpli, poti stoca in spatiile goale bidoane cu apa. Atentie insa: nu le umple de tot, ci lasa loc apei sa inghete.
 7. Tine congelatorul organizat
  Daca la frigider este important sa nu tii usa deschisa, la congelator este esential! Prin urmare, este extrem de important sa ai congelatorul ordonat, cu alimentele organizate pe categorii si cu etichete clare.
 8. Investeste in recipiente si pungi speciale de congelator
  Nu congela mancarea in pungi alimentare normale, pentru ca ele sunt prea subtiri si riscati sa stricati produsul congelat. Folositi pungi speciale de congelator sau, daca doriti sa evitati consumul de pungi, puteti folosi recipiente speciale (de exemplu, cutiile vechi de inghetata pot fi extrem de practice, cu conditia sa scrieti clar pe ele ce contin!)
 9. Invata ce si cum se congeleaza
  Unele alimente se congeleaza, altele nu. Unele se congeleaza ca atare, altele au nevoie de anumite proceduri. Invata toate acestea inainte sa congelezi gresit alimente si apoi sa nu le poti folosi.
 10. Imprieteneste-te cu congelarea mancarii (semi)preparate
  Supele, ciorbele, tocanitele, sarmalele, ardeii umpluti, sunt toate perfecte pentru a fi congelate. De asemenea, puteti congela carnea gata condimentata, orezul gata fiert sau chiar si aluat de pizza sau paine cu maia.