10 sfaturi pentru a evita formarea mucegaiului in baie

10 sfaturi pentru a evita formarea mucegaiului in baie

Mucegaiul iubeste zonele calde si umezeala ridicata. Deci baile sunt locurile sale preferate de a se dezvolta. Din pacate, multe bai (in special in blocurile vechi) sunt mici si lipsite de aerisire. Iar cu mucegaiul nu este doar o problema de aspect, ci mai ales una de sanatate, fiind foarte periculos pentru persoanele cu probleme respiratorii sau alergii. Si chiar daca va stiti sanatosi, este bine sa stiti ca problemele pot sa apara si dupa o expunere prelungita.
In plus, mucegaiul poate sa se dezvolte pana la punctul in care sa afecteze serios pereti, podele sau mobilier.

De ce apare mucegaiul in baie

Inainte sa trecem mai departe, trebuie sa intelegem de ce mucegaiul prefera baile.
Mucegaiul iubeste umezeala, iar atunci cand intr-o incapere este cald si umezeala este ridicata si mereu prezenta pe suprafete, sporii mucegaiului incep sa se multiplice.

Mucegaiul poate sa creasca pe orice suprafata, mai ales daca umezeala este ridicata. Dar prefera materialele poroase precum lemnul, hartia si cartonul sau textilele.

Indepartarea mucegaiului

In cazul in care aveti deja mucegai, primul pas care trebuie facut este sa il indepartati. Exista acum in comert o multime de produse de curatare a mucegaiului, produse care sunt si foarte eficiente.
Unele sunt destul de puternice, iar daca preferati o varianta mai naturala, puteti incerca sa spalati mucegaiul cu otet alb, in care ati amestecat cateva picaturi de ulei esential de tea tree.

10 sfaturi pentru a evita formarea mucegaiului in baie

Dupa ce ati indepartat mucegaiul, cheia sta in preventie. Iata ce puteti face:

1. Verificati cu mare atentie si rezolvati orice scurgeri pe tevi sau la scurgeri. Oricat de mici, acestea pot crea probleme prin mentinerea umidicatii.

2. Stergeti apa dupa dus. Puteti folosi o simpla racleta, un prosop special dedicat sau chiar un dispozitiv care aspira apa (cum sunt cele pentru masini). Scopul este de a nu lasa apa sa balteasca, mai ales atunci cand nu exista o buna aerisire care sa permita o uscare rapida.

3. Aerisiti bine. Daca aveti geam. Porniti ventilatorul, daca aveti ventilator. Daca nu aveti nici una, nici alta (sau nu puteti deschide geamul pe moment), puteti sa deschideti usa si sa folositi un dezumidificator sau un aer conditionat portabil.

4. Verificati dulapurile din baie. Majoritatea dulapurilor au in spate placaj subtire. Iar acest placaj este mediul PERFECT pentru mucegai. Prin urmare, este esential sa mentineti un dulap de baie uscat si sa il verificati bine ocazional, sa va asigurati ca nu a dezvoltat deja flori de mucegai. Sfatul meu este sa folositi o lanterna si sa il priviti din lateral, astfel incat sa puteti observa mai usor sporii.
In caz ca apar, spalati bine placajul si incercati sa il feriti de umezeala. Din pacate, luand in vedere materialul, este posibil sa fiti nevoiti sa schimbati placajul pentru a scapa de mucegaiul din acea zona.

5. Verificati prosoapele. Asigurati-va ca prosoapele sunt mereu uscate. In cazul in care nu le puteti usca in baie, le puteti usca in alte zone. Verificati mereu si prosoapele depozitate in baie, nu cumva sa dezvolte mucegai prin depozitarea in zona cu umezitate ridicata.

6. Atentia la covorasele de baie. Ridicati mereu covorasele din baie si uscati-le bine. Daca sunt textile, spalati-le bine, la temperatura ridicata.

7. Aveti grija cum depozitati produsele de ingrijire. Cel mai simplu este sa tineti la indemana doar 2-3 produse, cele mai frecvent folosite. Restul sa le scoateti doar cand aveti nevoie de ele. Aglomerarea de produse de ingrijire va face mai dificila uscarea in profunzime a zonei dusului si va duce la formarea mucegaiului acolo. alegeti cu grija si rafturile de depozitare din zona dusului: sa fie realizate din elemente cat mai subtiri, pentru o uscare rapida.

8. Intretineti scurgerile. Scurgerile care nu functioneaza cum trebuie, care au depuneri si fac apa sa balteasca, pot duce in timp la dezvoltarea mucegaiului. Curatati-le periodic cu produse speciale sau cu amestecul de bicarbonat, otet si apa clocotita.

9. Uscati perdeaua de la dus. Daca aveti perdea la dus, asigurati-va ca dupa fiecare dus o scurgeti bine si o lasati intinsa sa se usuce complet.

10. Izolatie si intretinerea rosturilor. Verificati ca imbinerile dintre perete, vana si cada sunt bune. Daca siliconul s-a deteriorat, indepartati-l si puneti unul nou. De asemenea, in cazul in care mucegaiul s-a instalat deja in rosturi, se recomanda sa il schimbati.