Inceputul de an are desigur partea lui de rezolutii si planuri, de aceea cred ca este momentul perfect pentru a porni si eu un fel de provocare, o rezolutie pentru mancare mai sanatoasa si mai buna. Si sper ca veti incerca si voi acest mic „plan” al meu. 

Ideea este simpla si se bazeaza pe formarea de obiceiuri din aproape in aproape, fara schimbari bruste si agresive, care sa te buimaceasca. 
Imi propun ca in fiecare saptamana sa schimb ceva, un obicei, un aliment etc din bucatarie, astfel incat sa gatesc tot mai sanatos. 
Iata planul meu:
Saptamana 1: sa nu folosesc nici un produs care are mai mult de 5 ingrediente pe cutie
(sau un ingredient pe care trebuie sa il silabisesc pentru a-l putea citi) 
Saptamana 2: fara produse fast-food, semi-preparate sau alimente prajite
(asta e cea mai usoara pentru ca am eliminat aproape total astfel de produse)
Saptamana 3: sa creez un meniu saptamanal interesant si sa ma tin de el!

Inspiratie de aici: Meniul Perfect, Gordon Ramsay

Saptamana 4: sa nu folosesc uleiuri rafinate sau hidrogenate (cum ar fi uleiul de floarea soarelui, de porumb sau de masline, margarina etc). Pe lista ramane untura, untul si uleiul de masline presat la rece

Saptamana 5: sa consum kefir (cititi aici cum il prepar) si alte alimente fermentate

Saptamana 6: sa gatesc strict cu produse de sezon si locale.
Si aici va recomand o carte tare draga mie, cu foarte multe idei grozave (si probabil cartea mea preferata de la Jamie): Acasa la Jamie

Saptamana 7: sa consumam cel putin 2 fructe pe zi si cel putin doua tipuri de legume pe zi

Saptamana 8: sa invat sa pregatesc deserturi rapide si delicioase, sa nu ne mai astamparam pofta de dulce cu produse din comert.

Manual pentru studiu: Gateste cu pasiune, Nigella Lawson

Saptamana 9: sa nu mai cumpar produse lactate din comert (exceptie specialitatile de branza maturata)
Desi nu am mai cumparat de doi ani lapte din comert (avem surse si pentru cel de vaca si cel de capra), din lene si lipsa de organizare, tot mai cumpar preparate din lapte (iaurt, branza, smantana etc). 


Saptamana 10: Sa invat sa gatesc (si sa gatesc de 2 ori pe saptamana) organe (inima, ficat, limba, rinichi, pipote, creier), pentru proprietatile lor grozave si pentru ca sunt o provocare! 🙂