Imi spusese o prietena, cu cativa ani in urma, ca o sa inteleg si eu vorba aia cu „copii mici, probleme mici; copii mari, probleme mari”. Atunci mi se parea ca bebelusia e cea mai grea. Hm, e grea, e epuizanta, e solicitanta. Dar apoi urmeaza educatia. Trebuie sa fii atent la orice spui, orice faci, pentru ca bebelusul a devenit un copilandru care intelege tot, inregistreaza tot, contabilizeaza tot, un copilandru care incepe sa aiba preferinte, fixuri si care incepe sa stapaneasca arta negocierii.
Daca un bebelus plange, il iei in brate si problema e de obicei rezolvata. Ei bine, cu trecerea anilor, plansul poate insemna o mie de lucruri si poate cere tot atatea metode de rezolvare. Eu am invatat sa diferentiez plansul: plansul de lovitura, de tristete, de frustrare, plansul de alint, plansul de „testez care imi este limita” si pentru fiecare actionez diferit.
Dar cea mai grea parte este ca educatia nu o faci doar cu vorbele. Educatia se face prin exemplu. Si cea mai mare provocare nu este sa am raspunsul potrivit la momentul potrivit, ci sa ma comport si eu asa cum doresc sa fie copilul meu. Iar cand, in crizele lui de furie, vad in oglinda reactiile mele, realizez ca educatia incepe de la mine si apoi, in mod natural, se va extinde si la copii.
Iata mai jos cele cateva principii ilustrate in poza articolului:
1. Nu striga
Tipetele tale nu au nici un efect asupra comportamentului copilului (il invata doar ca este acceptabil sa isi piarda si el cumpatul).
2.Nu fa amenintari lipsite de substanta
Daca cel mic stie ca nu iti vei indeplini promisiunile, nu te va lua in serios. Daca a varsat cana cu lapte in pat si i-ai spus ca nu mai are voie sa bea lapte in pat, tine-te de aceasta noua regula.
3. Nu iti submina partenerul
Avand discutii in contradictoriu despre educarea copilului, de fata cu el, va avea ca rezultat derutarea copilului si iti va submina autoritatea in fata lui.
4. Nu il lipsi de reguli
Nu este corect sa pedepsesti un copil pentru ca s-a jucat cu mingea in casa, daca tu nu i-ai spus niciodata ca acest lucru nu este permis
5. Nu il mitui
Da, functioneaza prima data. Insa, in cele din urma, copilul se va astepta sa primeasca ceva de fiecare data cand il vei ruga sa faca ceva.
6. Nu te contrazice asupra consecintelor
Dupa ce ai stabilit regulile si consecintele, nu mai reveni asupra lor.
7. Nu compara
Cand spui „De ce nu poti fi si tu ca fratele/vecinul/colegul tau?” ii spui, indirect, ca nu este bine asa cum este el.
8. Nu-l bate
Studiile arata ca un copil palmuit va deveni un copil mai agresiv, nu un copil mai bine educat
9. Nu ceda in fata plansului
Copilul iti va testa limitele si e bine sa ramai ferm cand ati stabilit o regula. Nu numai ca aceasta consecventa ii va da un sentiment de siguranta, ci va invata ca nu obtine orice vrea daca plange.
10. Nu seta un exemplu negativ
Trebuie sa iti disciplinezi copilul pentru ca l-ai prins cu minciuna? In regula. Dar atunci nu anula planuri, cu el de fata, datorita unei boli inventate.