De magneziu am citit prima oara dupa ce am nascut si am inceput sa citesc grupurile de mame. De cate ori o mama se plangea de oboseala sau ca este exagerat de nervoasa si irascibila, apareau mereu povestile altor mame, trecute si ele prin astfel de etape, si care, datorita magneziului, au inceput sa fie mai calme, mai energice si sa aiba in general o stare de spirit mai buna. Citind mai multe despre magneziu, am fost uimita sa aflu cat de important este in organismul nostru.
Desi in perioadele dificile puteti lua suplimente de magneziu, puteti incerca sa includeti si in dieta alimente bogate in magneziu. De exemplu, spanacul are foarte mult magneziu (157 mg la o cana de spanac gatit), dar si fasolea neagra, migdalele, caju, cartofii, semintele de dovleac, avocado, bananele, broccoli si varza de Bruxelles.

Cititi mai jos cateva dintre cele mai importante beneficii ale magneziului in organismul nostru:

 

1. Ajuta la cresterea energiei
Corpul tau foloseste magneziu prin activarea moleculei Adenozintrifosfat (ATP) pentru a crea „energie”. Acest lucru ajuta corpul sa regleze nivelele de energie si sa te mentina in forma.

2. Potoleste nervii
Magneziul este vital pentru functia GABA, un neurotransmitator cu efect inhibitor care produce „hormonii fericirii” ca serotonina. Hormonii reglati de magneziu sunt esentiali pentru calmarea creierului si promovarea relaxarii.

3. Trateaza insomnia si favorizeaza adormirea usoara
Suplimentele de magneziu linistesc o minte agitata si relaxeaza muschii, favorizand astfel adormirea si somnul odihnitor.

4. Ajuta digestia prin tratarea constipatiei
Magneziul relaxeaza muschii tractului digestiv, inclusiv al peretilor intestinali. In plus, neutralizeaza acidul din stomac si ajuta la procesul digestiei.

5. Imbunatateste probleme cu incontinenta
Tot datorita efectelor sale in relaxarea muschilor, magneziul s-a dovedit ca imbunatateste problemele de incontinenta, astfel incat, persoanele care luau zilnic magneziu s-au trezit mai rar noaptea si au trebuit sa mearga mai rar la toaleta. Totusi, daca simptomele nu dispar, este indicat un consult la o sectie de urologie.

6. Amelioreaza durerile si spasmele musculare
Magneziul are un rol important in semnalele neuromusculare si contractiile musculare. Atunci cand nu consumi suficient magneziu pot aparea spasmele musculare. Magneziul ajuta muschii sa se relaxeze si sa se contracte,
ajutandu-ne sa ne miscam mai usor.

7. Regleaza nivelul calciului si al potasiului
Magneziul joaca un rol important in transportul activ al ionilor de calciu si potasiu prin membranele celulare – ceea ce favorizeaza impulsurile nervoase, contractiile musculare si un ritm cardiac normal. Magneziul,
impreuna cu calciul, contribuie la dezvoltarea structurala a osului fiind necesar pentru sinteza ADN si ARN.

8. Important pentru sanatatea inimii
Magneziul este foarte important pentru sanatatea inimii. Cea mai mare concentratie a magneziului, din tot corpul, este in inima, mai specific in ventriculul stang al inimii. Magneziul lucreaza impreuna cu calciul
pentru a sprijini nivelurile corespunzatoare ale tensiunii arteriale si pentru a preveni hipertensiunea.

9. Previne durerile de cap
Datorita faptului ca magneziul este parte a functiei neurotransmitatoare si a circulatiei sangelui, poate controla durerea de cap prin eliberarea hormonilor care reduc durerea si atenueaza vasoconstrictia sau constrictia vaselor de sange care determina cresterea tensiunii arteriale.


Recomandarile de mai sus nu tin loc de diagnosticul unui medic. Daca probleme voastre persista, cel mai bine este sa apelati la un consult de specialitate.
Spitale Bucuresti