doua reguli pentru a lupta cu dezordinea

Nu e lucru usor sa tii casa sub control cu doi copii mici. Daca cu Natalia ajunsesem la un fel de liman si incepuse sa isi stranga jucariile, numai bine, a ajuns Robert la varsta imprastierii. La jucarii se adauga podelele patate aproape constant de te miri ce, mancarea (gatita si servita din anumite vase, dupa toanele domnisoarei), dar mai ales faptul ca de fapt nu am o fereastra de timp in care sa fac efectiv curatenie, ci strecor ici-colo cateva minute, si acelea cu copiii dupa mine.
Deci situația poate scapa foarte usor de sub control.

Insa, in lecturile mele, am aflat de doua idei care ma ajuta enorm.

1. Regula celor 2 minute
Regula intalnita in Getting Things Done de David Allen si Proiectul Fericirii de Gretchen Rubin

Regula e simpla: daca o actiune iti ia sub doua minute sa o rezolvi, fa-o acum. Nu mai amana.
De exemplu, la noi e dezastru in holul de la intrare de cate ori intram in casa. Cativa papuci aruncati, o haina cu manecile intoarse, aruncata pe cuier si dezordinea e instalata.
De multe ori, trageam usa dupa mine si le ignoram. Dar dezordinea atrage dezordine, si in curand holul era atat de incarcat incat aveam nevoie de mult mai mult timp sa pun lucrurile in ordine.
De când cu regula celor doua minute, lucrurile sunt mai linistite: imi ia doua minute sa pun la loc incaltarile, sa atanjez rapid hainele pe cuier.


2. Regula chiuvetei curate
Intalnita la Fly Lady.

Regula e din nou foarte simpla: nu te du la somn lasand in urma o chiuveta murdara.
Poate veti zice: ce mare lucru!?
Ei bine, chiuveta curata isi va face simtita influenta pozitiva abia dimineata si mai ales in diminetile acelea agitate si aglomerate.
Si apoi, seara, va va da o senzatie de bine, de liniște, de situatie aflata sub control.
Si de multe ori, in mod natural si nefortat, de la chiuveta veti mai strânge putin si prin casa. Si acele 5-10 minute de strans si pus la locul lor obiectele ratacite, vor schimba simțitor dezordinea din casa.

Aceasta regula pe mine ma ajuta enorm. Faptul ca dimineata am toata suprafata de lucru curata, ba de cele mai multe ori, am si pregatit o parte din micul dejun, face ca toata rutina de dimineata sa se desfasoare mult mai usor.