Mereu sunt intrebata detalii despre etapele prepararii painii si m-am decis sa fac un mic tutorial despre cum pregatesc eu painea, tutorial folositor mai ales celor incepatori.
Ca in orice alte domenii, exista numeroase variatii, dar aceasta este procedura mea si functioneaza foarte bine! 🙂
Sper sa va fie de folos!



Pasul 1
Eu am ales sa lucrez de data asta cu drojdie proaspata – daca lucrati cu drojdie proaspata sariti la pasul 3.
Drojdie proaspata o maruntesc usor si o pun intr-un mic vas alaturi de zahar. Zaharul are calitatea de a „trezi” drojdia.

 

 

Pasul 2 

Peste zahar si drojdie se toarna apa calduta (nu fierbinte pentru ca omoara dorjdia!) si se lasa aproximativ 5 minute sau pana incepe sa faca mici bulbuci la suprafata. 





Pasul 3

Intre timp pregatiti faina si faceti o groapa in mijloc in care turnati amestecul cu drojdie.
Daca lucrati cu drojdie uscata, goliti continutul plicului in gropita si turnati peste apa calduta.

Pasul 4

Adaugati uleiul sau grasimea (daca si ce cere reteta).

 

 Pasul 5 

Incepeti incet sa incorporati faina in lichid prin miscari circulare,
adaugand treptat lichidul cerut de reteta si luand treptat din faina de
pe margine. Niciodata nu goliti intreg lichidul deodata!

Pasul 6 

Adaugati alte ingrediente cerute de reteta – ca de exemplu cartofii, pentru a va folosi de umezeala lor si sa „reglati” din apa turnata.





Pasul 7 

Framantati pana cand ati incorporat toata faina si ati obtinut un aluat care nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului.

Pasul 8 
Cand peretii vasului raman curati, dati o forma rotunda aluatului si lasati-l la dospit cat va cere reteta folosita.
Eu pentru dospit folosesc cu precadere un vas de la Tupperware care se inchide etans si „pusca” dopul cand aluatul a crescut.

Pasul 9 

Se lasa aluatul la crescut.

Pasul 10 

Cand reincepeti framantarea dupa prima crestere a painii, apasati in jos aluatul cu pumnul si cu o miscare circulara. Apoi framantati putin si…

 

Pasul 11

…se pune aluatul pe o suprafata infainata unde se mai framanta putin. Framantarea se face cu precadere aici apasand cu podul palmei aluatul sau se intinde cu sucitorul.

 

Pasul 12

Se da painii forma dorita si se lasa la crescut a doua oara, in functie de cat cere reteta.